Quan comença el darrer mes de l'any, ja posem la mirada en el proper 2012. I un any nou demana una agenda nova que ens acompanyi a viure'l amb intensitat. Un any més (i ja en són 21), ens arriba l'agenda llatinoamericana, que segueix essent el llibre llatinoamericà més difós dins i fora del Continent. Una agenda que ha allargat els seus horitzons i té una projecció ja mundial. De fet, les grans causes són mundials i, des de la globalització, afecten les nostres vides, la societat, el planeta, l'univers... Es tracta d'una agenda que aporta una bona dosi d'esperança i que serà una bona companya de camí per recórrer aquest nou any que, avui per avui, ens desperta tants interrogants. Enguany, l'agenda se centra en una expressió andina, "Sumak Kawsay", que convida al bon viure mitjançant un bon conviure. Són paraules que semblen utòpiques quan els diaris van plens de notícies esfereïdores sobre un futur econòmic incert, sobre tensions entre els pobles que semblen de difícil solució i sobre les desigualtats socials creixents. L'agenda ens ajuda a somiar en aquesta possibilitat d'un bon viure davant del mal viure que afecta una gran majoria, i malgrat la "bona vida" insultant d'una minoria que es vol fer la mestressa d'aquest món plural.

En la seva introducció, el bisbe Pere Casaldàliga, ànima incansable d'aquesta publicació, convida a preguntar-nos quina és la humanitat que podem i volem ser, quina és la vida que podem i volem viure, i quina és la convivència que anhelem. Les possibles respostes tenen la "Utopia" com a teló de fons. Davant la situació present, cal somiar. "Tribu que no somia és tribu morta", diuen els etíops. Per a Casaldàliga no pot existir una bona vida humana si no hi ha una bona convivència humana. Som relació, som sociabilitat, som comunió, som amor. Per tant, no podem entendre una bona vida individual si no va associada a una bona vida de la resta de les persones. El compromís amb la humanitat és també compromís ecològic amb la terra i la natura. La utopia del bon viure i el bon conviure convida a la reflexió sobre les paraules i els fets de totes aquelles persones que lluiten cada dia per un món més fratern i més just.

L'agenda llatinoamericana és molt més que una agenda. És una senzilla publicació, a l'abast de tothom, que permet desenvolupar un esperit crític que ens acompanyi durant l'any vinent. Malgrat els profetes de calamitats, amagats darrere les agències d'avaluació econòmica, l'agenda permet mantenir un esperit temperat i buscar alternatives a les solucions que dicten els poderosos. Tocant de peus a terra, es tracta de ser capaços de veure el que hi ha, jutjar (o, més aviat, somiar) i, finalment, actuar.