La Reial Acadèmia de la Història ha decidit tancar la polèmica sobre la biografia de Franco, publicada en el seu curiós Diccionari, afegint-ne una altra de signe contrari, que figurarà com un addendum, signifiqui el que signifiqui addendum. Això vol dir que està disposada a establir fets històrics a gust del consumidor. Si per complaure al públic calguessin tres o quatre biografies més, s'encarregarien a l'historiador corresponent i aquí pau i després glòria. Suposem, per posar un exemple, que a un col·lectiu ics de sastres o de carnissers, és igual, no els fes feliç que el Caudillo hagués nascut al Ferrol. Doncs se'l fa néixer a Còrdova o a Almeria, on vostès vulguin. Després de tot, la història és un relat subjectiu, no té per què ser inflexible. Si hi ha erudits que neguen l'holocaust, que és un fet històric d'aquestes dimensions, per què un militar ha d'haver nascut on ha nascut? Que neixi on plagui als lectors.

Passa el mateix amb la història de la literatura. Per què s'ha d'atribuir sempre l'autoria de Madame Bovary a Gustave Flaubert? Personalment, hauria preferit que l'escrivís Lamartine. A ningú li faria mal que en els llibres de text aparegués un addendum assenyalant aquesta alternativa. Que tu vols que segueixi sent de Flaubert? Cap problema, tots som demòcrates, però per això mateix, perquè som demòcrates, deixa'm a mi creure que és de Lamartine o de Baroja. En el fons, la proposta dels directius de la Reial Acadèmia de la Història és una càrrega de profunditat contra les actituds dogmàtiques. ?Si?guem tolerants, han vingut a dir, si els alemanys prefereixen que Cela hagi nascut a Berlín, per què fer-lo néixer a Iria Flavia?

Molts pensaran que el que es guanya en tolerància d'una banda es perd en rigor científic per l'altra. Però aquest argument estava bé quan crèiem que la història era una ciència. Ara és un passatemps de ficció, com l'economia. No és que no es pugui predir el que passarà, és que ja no hi ha manera de postdir el que ha passat. Per part meva, em complauria molt figurar en algun manual com l'autor de La metamorfosi. A qui faig mal?