Ferran Adrià no és un orador brillant, però la majoria de les seves opinions fan diana. Com el que ha dit després que El Celler de Can Roca hagi estat proclamat millor restaurant del món: "Demostra que una petita empresa, sense un duro de l'administració i només amb els recursos propis, pot arribar a ser la millor de la seva disciplina". Tant El Bulli com El Celler de Can Roca són un exemple de l'emprenedoria que havia caracteritzat sempre Catalunya i que s'ha anat diluint en favor de la cultura de la subvenció. Esforç, tenacitat i jugar-se els quartos propis; no els dels altres. La Fundació Gala Dalí n'és un altre exponent de les nostres comarques: una gestió impecable sense rebre subvencions. No són els únics. Tenim algunes empreses modèliques amb productes pioners i reinversió dels beneficis. El Celler és un èxit dels germans Roca, però tampoc no podem oblidar que, al marge de la genètica familiar i la creativitat pròpia, van trobar a Girona una magnífica Escola d'Hostaleria, de les primeres i millors de l'Estat. Aquest és el paper que li correspon a l'administració: invertir en educació de qualitat. Subvencionar amics i projectes insostenibles és una perversió i una ruïna.