Aquests dies, molta gent -i gent molt entesa- parla de les lleis com a eines imprescindibles de la democràcia. I naturalment, tenen tota la raó del món. Sense lleis, el món, almenys el món democràtic, seria caos, anarquia, injustícia. Del que no parlen és de que les lleis les fem els éssers humans i que res que fem és mai perfecte -cap màquina, cap enginy, cap llei-. Les coses que fem els homes i les dones, inclús les millors, s'acaben espatllant, per cansament, per defecte o perquè simplement no resisteixen el pas del temps.

Abans, hi havia lleis que impedien a les dones abandonar el matrimoni i si ho feien, anaven a la presó. Hi havia lleis que no permetien votar, que discriminaven a lesbianes, gais i transsexuals, lleis que esclavitzaven a homes i dones només pel seu color de pell, que garan?tien privilegis a uns pocs, etc... Les lleis, com els cotxes, els telèfons, els mitjans de comunicació, etc., han d'evolucionar, han d'adaptar-se als nous temps, a noves maneres de pensar i de concebre el món. I per canviar, n'hi ha prou amb la visió d'una sola persona -un sol home o dona que comprén que una llei deixa d'ésser justa l'ha de poder canviar-, igual que Pitàgores va canviar les lleis de la matemàtica, Freud les de la psicoanàlisi o Da Vinci les de la física. Per canviar una llei, no fan falta majories, sinó raó i seny. Perquè la gent, el poble, no entenem de lleis i acceptem les ben fetes, com ara el canvi que PP i PSOE van fer a la Constitució amb "alevosia i nocturnitat" per poder acceptar el rescat de la senyora Merkel, l'estiu del 2011, o tantes lleis que es fan o es canvien sense que ni tan sols ens n'adonem. I quan la gent no volem que canviï una llei, ens farem notar, com ho vam fer quan el govern volia canviar, endurir, la llei de l'avortament.

Ningú a Espanya ha sortit al carrer per intentar evitar la segregació de Catalunya. I això que és poc probable que hi hagi molta gent a favor d'una Catalunya independent. Però el poble espanyol entén que no ens podrà aturar, que Rajoy i Cia. ho estan fent fatal i per això no surt a manifestar-se. La gent d'Espanya entén perfectament que la llei s'ha de canviar perquè els que volem votar puguem fer-ho sense cap entrebanc. És de justícia i una llei injusta no pot obligar ningú a complir-la. I igual que el govern d'Espanya ha d'entendre que cal canviar la llei perquè és just que ens puguem expressar a les urnes, el de Catalunya no s'ha d'arronsar per unes signatures en contra del projecte de llei que ha de permetre la construcció d'elBulli1846 a la cala Montjoi de Roses, perquè és assenyat que aquest projecte tiri endavant. La llei, qualsevol llei, ha de tenir tres característiques: ha d'ésser justa, raonable i adaptada al seu temps.