Quan era nen, corria l'acudit que Renfe eren les sigles de "Rogamos Empujen Nuestros Ferrocarriles Estropeados". O almenys jo creia que era un acudit, fins que vaig saber que alguna vegada la petició s'havia dut a terme amb discreta fortuna. Amb els anys, Renfe s'ha reconvertit i dividit en diverses empreses, però els responsables continuen clavant-la a l'hora de triar les sigles. A Girona hem comprovat que Adif significa "Además De Inútiles, Farsantes", perquè no només es mostren manifestament incapaços de dur a terme res amb un mínim de qualitat ni dins de cap termini previst, sinó que després menteixen sobre les causes i en donen la culpa a la pluja

No és res de nou a Espanya. Culpar dels propis fracassos els "elements" es fa des de temps de l'Armada Invencible, i té l'avantatge que els elements mai convoquen una roda de premsa per desmentir les acusacions. La neu es va endur les culpes de l'apagada producte de les males instal·lacions d'Endesa fa uns anys. Més enrere en el temps, quan es construïa l'actual carretera de Banyoles i un dia de pluja la va deixar feta un nyap, els constructors van assegurar sense pudor que feia 300 anys que no plovia d'aquella manera, en un intent desesperat de convèncer la humanitat que al segle XVII a Banyoles ja hi havia pluviòmetres. No ho van estirar fins a 3.000 anys per por que algun creacionista els recordés el diluvi universal.

Els inútils i farsants d'Adif, que han aconseguit construir una estació subterrània amb degoters i no dur a terme res del que havien planificat respecte al tren convencional, han superat tot l'anterior, inclosa l'Armada. Gila s'està removent a la tomba perquè ni a ell se li va acudir aquesta telefonada: "Escolti? Són els de la trobada de ciutats amb AVE que han de reunir-se a Girona per parlar dels beneficis i modernitat d'aquest tren? Doncs vinguin en autocar, que ha plogut una mica i la via s'ha inundat"