Fa temps ja que estic fart d'haver de volar amb Vueling quan no tinc una altra alternativa. El comportament d'aquesta companyia d'aviació amb els seus clients és molt semblant a una despòtica situació de monopoli i, en alguns casos, un abús de poder del proveïdor a més d'un clar ?menyspreu als clients. Aquest és el cas que els relataré i del qual vam ser víctimes la meva dona i jo fa pocs dies. Volíem viatjar a Brussel·les des de Barcelona per passar un cap de setmana "llarg", agafant a més del dissabte i diumenge el divendres anterior i el dilluns següent. Quatre dies/tres nits, doncs, del 12 al 15 de desembre. El dia 6 vam fer la reserva i el pagament de les tarifes establertes renunciant a tot tipus de suplements que Vueling intenta "colar" als seus clients, i tot seguit vam reservar les tres nits d'hotel a la capital belga.

Per a la nostra mala sort, quan ja teníem els bitllets i la reserva de l'hotel, dos dies després, el dia 8, vaig tenir coneixement de la vaga que es feia aquell mateix dia a la regió de Brussel·les i de la convocatòria per al dilluns següent, dia 15, d'una vaga general a tot Bèlgica. Pensen vostès que Vueling em va avisar? No, de cap manera. I per a major "inri", m'enviava -això, sí- missatges comercials oferint-me hotel, assegurança o seients amb suplement de pagament. Han llegit bé: no em vaig assabentar per Vueling de la vaga que m'havia d'afectar sinó a través d'un mitjà de comunicació i del web d'una de les oficines de turisme belgues. De seguida vaig fer indagacions i des de Brussel·les em van informar que la vaga del dia 8 havia estat "dura" i de seguiment massiu, i que la del 15 encara ho seria més, amb la paralització de tot tipus de serveis, inclòs el de transport a l'aeroport i el de l'aeroport.

Amb aquestes informacions, vaig intentar conèixer de quina manera anava Vueling a afrontar la vaga convocada en relació amb els passatgers -com nosaltres- previsiblement afectats per la probable cancel·lació del seu vol. Primer ho vaig intentar per la web, on prometen una resposta immediataÉ però això és una veritat a mig fer -i per tant també una mentida a mig fer- perquè vaig rebre una resposta automatitzada que res tenia a veure amb la meva pregunta. Seguidament vaig provar telefonant al 902 -de pagament- de la companyia, relacionat, segons ells, amb informació sobre el "teu" vol si ja tens reserva. Però heus aquí que també es tracta d'un sistema automatitzat, amb "menús" a força de preguntes, d'escassa utilitat. I, a més -afegeixo- el sistema no entenia el localitzador que li proporcionava i l'havia de donar de nou... fins que vaig abandonar.

Després del segon fracàs, vaig trucar a un altre número de telèfon -el 807 de la central de reserves de Vueling-, el cost del qual és de gairebé un euro per minut trucant des d'un fix i encara més si és des d'un mòbil (és de l'estil dels telèfons eròtics que antany tants milions de beneficis van donar als seus gestors). Vaig estar uns cinc o sis minuts. En primer lloc queixant-me que Vueling no m'hagués comunicat res sobre la convocatòria de vaga i després tractant que l'ope?rador m'expliqués com la companyia havia previst afrontar-la perquè podia afectar-nos de ple. No afegiré detalls sobre el fet que no em podia permetre roman?dre "tirat" a la capital belga per un parell d'ineludibles compromisos a Barcelona dilluns a la tarda i a Mallorca dimarts, destinació per a la qual tenia bitllet de la mateixa Vueling. La seva resposta va ser que estava previst que la vaga no afectés el nostre vol, que el vol de Vueling operaria amb normalitat i que no em preocupés amb tanta antelació. Operaria amb normalitat? Que no em preocupés? Com que la seva informació em va semblar tan feble com poc creïble, i de menyspreu, vaig prendre una decisió radical: modificar el nostre retorn i tornar a Barcelona diumenge a la nit en lloc de dilluns. Vaig entrar al web de Vueling, en l'apartat de modificar la reserva, i alhora en una altra finestra de l'ordinador vaig mirar l'apartat de reserves noves. Els dos bitllets nous estaven tarifats a un preu de gairebé 200 euros, però l'opció de canvi de bitllet era superior! En efecte, més car canviar les reserves que comprar bitllets nous! Total, que vaig comprar dos bitllets nous, a més dels dos anteriors.

Tal dit tal fet. I divendres dia 12 vam anar a Brussel·les. El dissabte dia 13 a la nit, en previsió d'un hipotètic overbooking, vaig voler treure les targetes d'embarcament a través del web check-in de Vueling. I heus aquí una altra desagradable sorpresa més! El web no em permetia treure seients sense pagar suplements al·legant que tots els d'assignació aleatòria estaven ja ocupats i que ja se m'assignarien "gratis" els dos seients quan acudís a l'aeroport. Això era un dia abans del vol! Si pensaven assignar-nos seients lliures sense suplement... per quina raó no ens ho donaven al moment a través del web? Molt sospitós, no? Com que el web només m'oferia triar entre uns pocs seients, tots ells de les files amb els suplements més elevats, no vaig tenir cap més opció emocional que pagar. Va ser més poderós el temor a arribar a l'aeroport i trobar-me sense targetes d'embarcament per al vol reservat. Vaig cedir davant aquella subtil però poderosa pressió i per això vaig pagar a Vueling més de trenta euros més per dos seients lliures en files d'emergència. Unes files d'emergència que la companyia ven com a seients amb més espai per a les cames si el client paga suplement... però sense saber a priori si el passatger es troba exclòs de poder viatjar en aquests seients, precisament per raons de seguretat si hi hagués una situació d'emergència.

Vaig escriure la primera part d'aquest article, fins aquí, la mateixa nit del dissabte dia 13 a l'espera de veure què succeiria el diumenge 14 a la nit en arribar a l'aeroport. I vet aquí el que va succeir: cap a dos quarts de quatre del diumenge vaig rebre al meu mòbil un SMS amb la frase: "Huelga en Bélgica el 14 y 15 diciembre. Más info www.vuelingnews.com". Quan vaig fer l'accés al web a través de l'enllaç sortia un títol només en anglès: "Affected flights" i la relació del vols cancel·lats, entre ells el nostre de dilluns dia 15, el mateix que l'operador telefònic de Vueling m'havia dit que no es veuria afectat. Per una altra banda al correu electrònic que porto al mòbil va arribar un missatge encara més sucós perquè deia "Huelga en Italia" -l'errada no és meva- i només al cos parlava de la vaga a Bèlgica. Vueling donava opcions a través de nous enllaços: en cas d'haver-hi places lliures, canviar al vol anterior -nomes cinc hores abans de l'embarcament- o al primer dels vols següents amb disponibilitat de seients no venuts, val a dir a partir de dimarts. També oferia fer canvis de bitllets pagant suplements en cas de diferència de tarifes. I el retorn de l'import del vol no volat. I que cadascun dels clients s'apanyi com pugui... si se n'assabenta! Pensin en aquells que no porten un telèfon mòbil o el porten sense itinerància de dades a l'estranger i tot i rebre un SMS no puguin accedir al web de Vueling.

Acabo ja. Entre el dia de la compra i el diumenge vaig rebre set missatges "informatius" de correu electrònic de Vueling i no va ser fins al vuitè, i només sis hores abans del mateix dia que començava la vaga, que em van dir quelcom sobre aquesta "incidència".