El debat sobre la remuneració dels polítics està pendent de resoldre's des de la recuperació de la democràcia. És impopular i esmunyedís. Els partits polítics són els primers que han eludit posar-lo damunt la taula. En els darrers temps, a causa de la pressió popular i la indignació general pels nombrosos casos de corrupció que han aflorat, la majoria d'institucions públiques han donat a conèixer les retribucions dels seus càrrecs, però és evident que durant anys s'han ocultat i que la transparència no és total amb l'opacitat de dietes, assistències i ingressos camuflats. És lògic que uns 120 polítics i alts càrrecs de la Generalitat cobrin més que el president del Govern espanyol? És normal que cada institució local o autonòmica fixi les retribucions dels seus càrrecs polítics sense que existeixin uns criteris objectius per a tots? Els polítics cobren un sou raonable o excessiu? Som conscients que és difícil posar-s'hi d'acord, però cal afrontar el debat defugint la demagògia.

Diari de Girona ha informat en els darrers dies que la Diputació Provincial ha reclamat a una quinzena de diputats la devolució d'uns diners percebuts indegudament. Nou diputats del període 2007-11 els han hagut de retornar íntegrament. Les quantitats oscil·len entre els 6.000 i els 47.000 euros. La resta, com que encara formen part de l'ens provincial, els compensen amb assistències a comissions; assistències que es paguen a mil euros per reunió. No és que aquests diputats haguessin posat literalment la mà a la caixa, sinó que el sistema de retribucions és complex, mancat d'una cobertura legal i gairebé a la carta. Alguns diputats tenen dedicació exclusiva i d'altres no. Els primers cobren un sou fix per tota la seva activitat a l'ens. Els segons, en la majoria dels casos perquè perceben una altra remuneració de l'Ajuntament per al qual han estat elegits, cobren formalment per assistències a comissions però en realitat perceben una remuneració fixa pactada per tots els partits polítics quan es confecciona el cartipàs a l'inici del mandat. És un sou encobert. Així ha funcionat sempre -també en la resta de diputacions catalanes- fins que un jutge ha reclamat la documentació. Després de l'esglai inicial, tot han sigut corredisses per regularitzar l'anòmal procediment retributiu.

El mateix president de la Diputació, Joan Giraut (CiU), va manifestar a Diari de Girona que "d'aquí uns mesos, seria bo que el nou govern es replantegés les retribucions perquè no es torni a repetir". Aquest nou govern serà el que sortirà de les eleccions municipals del pròxim mes de maig. Els caps de CiU i ERC a les comarques gironines han exculpat els seus diputats d'aquests diners cobrats de més quan en realitat són els propis polítics els que decideixen el sistema i la quantitat de les retribucions. I el primer que s'ha de tenir present és que representen uns ciutadans que reclamen, sobretot, transparència en les actuacions dels seus governants. Aquest principi és essencial per regenerar unes institucions democràtiques que, en general, han quedat molt deteriorades i que provoquen més rebuig que confiança al poble sobirà.