Lionel Messi i Cristiano Ronaldo han actuat, segons sembla, moguts pel principi que no cal pagar a Hisenda si un pot evitar-ho. I si ho evita i al final és descobert, sempre podrà comptar amb l´entusiasme dels seguidors -que l´aclamaran a la porta del jutjat- i l´amnistia de Cristóbal Montoro. De moment, el jutge Arturo Zamarriego ha amenaçat amb cinc anys de presó al director del diari El Mundo si segueix informant del suposat frau fiscal, decisió que ens tranquil·litza perquè a contrallum de la seva fosca troca resplendeix la sospita que el magistrat és del Madrid i del Barça, alhora (i no és boig) i que, potser, hi ha altres persones, molt amunt, que estaven en el secret. O que és la llotja del Reial Madrid, i no el Parlament de la nació, el que concedeix immunitat.

De totes maneres, el millor remei per a les suposicions, fins i tot les encertades, és la informació. Sobretot ara que volen restringir els pagaments trinco-trinco, o sigui amb el feix de bitllets, tirant per la borda les lliçons que vaig rebre de Salvador Barber per semblar un senyor solvent: la cartera ben plena de calés, una cama avançada, l´abdomen relaxat sense por de la panxa (dóna respectabilitat) i, si vols donar-li un toc entre agrari i xuleta, una bona gorra.

O sigui, que volen saber en què gastem fins a l´últim euro, prohibir-nos els pagaments en metàl·lic i seguir el rastre de les targetes, mentre els olímpics guarden la pasta en llocs com les Illes Verges, que es diuen així malgrat que no només és possible col·locar bitllets en la goma de les calces de la private dancer, sinó que es poden ficar molt més endins, a l´entranya freda de bancs amb molta cuirassa i poca memòria. Això sense comptar els xinesos que van idear un tripijoc perquè persones d´altíssim llinatge disposessin de numerari mitjançant el sistema de lliurar la pasta en efectiu i cobrar-la després (més la comissió) per transferència entre dos comptes extraterritorials, sense que se n´assabenti el Fisc que a nosaltres ens controla fins el bitllet multiviatge. Visca la República!