Enguany celebrem 10 anys de l'aprovació de llei . A la ponència que Montserrat Vilà, presidenta de la Plataforma Unitària contra les Violències de Gènere, va fer el passat 19 de novembre al Parlament de Catalunya es va destacar l'important treball de sensibilització que s'ha fet i es continua fent. Any rere any som més les persones que manifestem el nostre rebuig i volem lluitar contra la violència masclista. Les últimes manifestacions en són una evidència.

L'avaluació dels programes que s'han dut a terme tant a Catalu­nya com a d'altres països han posat de relleu que un dels elements clau i més efectius per a la prevenció i abordatge dels casos de violència masclista és la intervenció per part de les persones de l'entorn. Quan es dona una situació de violència masclista, pràcticament en la totalitat dels casos, hi ha persones de l'entorn que són testimonis d'aquella violència, ja sigui perquè la presencien o bé perquè qui l'està patint els hi explica.

Quan aquestes persones se sumen a atacar a la víctima, la culpabilitzen, reforcen amb els seus comentaris a l'assetjador o simplement miren cap a una altra banda, perpetuen el silenci vers aquesta xacra social. Per contra, quan aquestes persones, coneixedores de la situació, opten per sumar-se a la lluita contra la violència i, per tant, donar suport a qui pateix una situació de violència, són aliades molt valuoses. Aquestes persones poden ajudar a identificar casos o trencar amb la solitud i aïllament de les víctimes, entre d'altres.

Un altre tipus de violència

El treball en aquesta línia, especialment el realitzat al context universitària per CREA (Community of Research on Excellence for All), ha visibilitzat un altre tipus de violència que molts assetjadors, i persones que estan del seu costat, exerceixen amb la voluntat de perpetuar el silenci i poder continuar exercint el seu poder i abús amb total impunitat. D'aquesta violència se'n diu Assetjament Sexual de Segon Ordre, és a dir, aquella que reben les persones que se solidaritzen i ajuden les víctimes. D'aquesta manera pretenen persuadir la intervenció de les persones de l'entorn i mantenir l'aïllament de les víctimes.

Tal i com destaca un dels lemes que difon el programa Green Dot, que es porta a terme a instituts i Universitat dels Estats Units, «ningú ho ha de fer tot per superar la violència, però cadascú de nosaltres podem fer alguna cosa».

Aquest diumenge [pel 25 de novembre] és el dia internacional contra la violència masclista, des de diferents institucions, entitats, persones sensibilitzades... ens diran que la lluita contra la violència masclista no ha de ser només un dia, ho ha de ser tot l'any. Com ho podem fer durant tot l'any? Totes aquelles persones que ens volem implicar en la construcció d'un futur lliure de violència masclista hem de posicionar-nos clarament donant el nostre suport a les dones que es troben en situació de violència, així com a totes aquelles persones que pateixen assetjament pel seu compromís en la lluita contra la violència masclista.