La campanya electoral que estem vivint ha superat ja el primer cap de setmana. Fins avui és difícil conèixer els programes electorals dels partits. És un autèntic ball de bastons entre el tripartit de dretes i l'esquerra que capitaneja el PSOE. Els protagonistes no estalvien insults per tal de lesionar els contrincants, però aquesta tàctica s'haurà de veure si dona rèdits electorals. Soc dels que opinen que no. Contràriament, aquests exabruptes resten credibilitat als polítics que els protagonitzen.

De moment la darrera enquesta dona un avantatge important als socialistes davant la davallada que pot patir el PP. Al llarg dels propers dies, serà un totus revolutum contra Pedro Sánchez que ha comès ja una primera errada greu de campanya, però que ha estat del tot intencionada.

Per primera vegada la televisió pública no oferirà el debat electoral. No hi ha dubte que cal modificar una llei que hauria de regular aquest tipus d'esdeveniments. I aprofitar-ho per posar llum i taquígrafs al finançament de les formacions polítiques. Però hi ha una manca de voluntat dels partits per tal d'afrontar de debò la redacció d'una legislació que doni a tots els participants en una contesa electoral les mateixes oportunitats.

El PSOE vol debatre a Atresmedia. Se'n va a la privada i deixa en calçotets TVE. Una situació inaudita fins avui. I per què passa això? Molt fàcil. El debat a la televisió pública seria regulat per la Junta Electoral Central, mentre que en una privada l'organizació i els participants van a càrrec d'uns directius que no han de donar explicacions a ningú. Atresmedia ha convocat per al proper 23 d'abril cinc candidats. Entre ells, Santiago Abascal, de Vox, que no té representació parlamentària. A TVE no seria convocat perquè no gaudeix dels requisits necessaris i exigibles. Aquesta és la causa per la qual Pedro Sánchez prefereix Antena 3 i La Sexta.

El líder socialista és conscient que gràcies a Vox la dreta resta fragmentada i amb cap possibilitat de governar. En un enfrontament d'aquestes característiques, els socialistes podran explotar les contradiccions de la dreta espanyola que forçosament necessitarà Abascal si vol arribar a La Moncloa. I avui ja se sap que això pot afavorir una mobilització de l'esquerra,

El debat de ben segur tindrà Catalunya i el procés com a grans temes. I malgrat aquesta circumstància a l'escena no hi haurà cap representant català. I això una televisió pública no podria permetre-ho. Vox, que no té representació, hi serà, mentre que ERC, amb un grup parlamentari important, en restarà absent.

I això és una manca de respecte envers l'electorat. El president comet un greu error quant la llibertat d'expressió i el mínim respecte democràtic envers la resta de formacions. Però ho fa intencionadament. Necessita la ultradreta per tal d'explotar les contradiccions de Pablo Casado i Albert Rivera, que no han tingut escrúpols a l'hora d'acceptar els vots de Vox per tal d'arribar a la presidència de la Junta d'Andalusia.

Amb l'arribada de les privades, TVE pateix una greu crisi d'audiència. Ni el PP creia en una televisió pública forta i independent ni el PSOE desitja posar remei a aquesta situació. L'actitud de Sánchez de no voler debatre representa l'estocada final. Des d'ara ja no tindrà cap autoritat moral en aquesta qüestió i difícilment serà creïble qualsevol proposta en favor d'una televisió de tots. Els electors mereixíem un debat entre el president del govern i el cap de l'oposició. No fer-ho és una manca de maduresa democràtica d'una etapa que l'Estat espanyol ja havia superat. I és una llàstima que aquells que es diuen progressistes utilitzin els mitjans per interessos propis. Immens error del PSOE, però evidentment intencionat.