La reunió que es va celebrar fa un parell de setmanes a Nova York sobre canvi climàtic no hauria d'haver-se celebrat perquè no va aconseguir res i la repetició de trobades d'aquest tipus produeix tedi quan no hi ha resultats concrets. I aquí no n'hi ha hagut. Els dos principals emissors de gasos d'efecte hivernacle són els EUA i la Xina, el primer ni tan sols s'hi va presentar i la segona es va limitar a balbucejar compromisos vagues. No era tampoc el moment oportú perquè a Donald Trump li acabava d'esclatar a la cara l'escàndol d'Ucraïna, que obre la via a un eventual impeachement, i Xi Jinping estava preocupat amb els de Hong Kong i ocupat amb la preparació de les celebracions de l'aniversari de la República Popular l'1 d'octubre. La conseqüència és que l'únic que ens ha quedat ha estat Greta Thunberg, la jove sueca que va creuar l'Atlàntic en vaixell per no contaminar i que ens va renyar a tots amb maneres iracundes. No discuteixo que tingui raó perquè la veritat és que la meva generació deixa un planeta bastant deteriorat; el que dubto és que ho faci de la forma més adequada per als objectius que persegueix i que exigeixen guanyar voluntats.

Aquí assistim a un procés en virtut del qual es denuncia una situació i llavors els governs, que tenen l'ull posat en les enquestes d'opinió, proposen remeis que no van acompanyats d'estimació dels seus costos econòmics, socials i en termes d'ocupació. I com que després no poden complir allò promès (preguntin als països africans si han rebut els diners que els va prometre la cimera del clima de París de 2015 per ajudar-los a fer la transició energètica) són presa fàcil de populismes que protesten, amb la conseqüència que llavors eleven l'aposta i el procés es retroalimenta al marge de la realitat del que és possible i convenient en cada moment.

Perquè la realitat és que el planeta està malalt per la nostra culpa, encara que alguns encara s'entestin a negar l'evidència que s'imposa amb fenòmens atmosfèrics cada vegada més extrems i nocius. Stephen Hawking ha escrit un altre llibre de divulgació després de l'èxit de la seva Brief history of Time que va catapultar la seva fama fora dels cercles científics en què fins llavors es movia, segons pròpia confessió. El nou llibre es titula Brief answers to the big questions, que em permeto recomanar vivament. Entre altres coses, destina un parell de capítols a les possibilitats de supervivència de la humanitat a la Terra.

Hawking no escatima sarcasmes sobre la pretesa intel·ligència humana i s'atreveix a predir que una catàstrofe nuclear o un desastre mediambiental ens obligaran a abandonar el planeta Terra en els propers mil anys, segons diu que afirmen les lleis de la física i el càlcul de probabilitats. I que serem capaços de fer-ho encara que haguem de deixar enrere, a la seva trista sort, animals i plantes. Però sense necessitat que ens impacti un altre asteroide com el que va acabar amb els dinosaures fa 66 milions d'anys, cosa que segons ell abans o després també tornarà a passar, la destrucció de les selves de l'Amazones i del Congo, i el desglaç dels casquets polars ens posaran a la vora de la catàstrofe. Els boscos, perquè són pulmons del planeta en absorbir CO2, i els casquets polars perquè reflecteixen cap a l'espai una part de la calor que arriba del sol i perquè en liquar alliberaran milers de milions de tones de diòxid de carboni que porten milions d'anys capturades entre els gels. Això, a part de la pujada del nivell del mar i dels seus devastadors efectes sobre els 600 milions d'éssers humans que viuen en les seves costes, cosa que pel que sembla afectarà de manera especial el nostre Mediterrani. Un excés de carboni a l'atmosfera l'escalfarà i podríem acabar com a Venus amb temperatures de 250 graus i pluges de sofre. Molt incòmode. La vida no seria possible.

En contra del que alguns pensen, són les empreses de gas i petroli, juntament amb les automobilístiques i les generadores d'electricitat les que més lluiten per revertir aquest estat de coses. La gasolina d'avui no té res a veure amb la de fa vint anys, els mecanismes per reduir emissions i capturar carboni es refinen cada dia, i cada vegada hi ha menys carbó a la generació d'aquesta energia elèctrica que necessitem com el respirar, des del cafè del matí fins a la televisió nocturna. I Europa, que és responsable del 10% de les emissions globals i que és líder en la lluita contra els gasos d'efecte hivernacle, té l'important paper d'animar que altres segueixin el nostre ambiciós camí, cosa que només s'aconseguirà amb l'exemple i amb ajudes econòmiques i càlculs realistes de cost-benefici sobre les opcions disponibles.

Hem de ser conscients que aquesta lluita té també un cost important en termes de desenvolupament i de nivell de vida, i d'aquí la seva enorme dificultat. Per això no és només una responsabilitat dels governs i de les grans corporacions, sinó de tots i cadascun de nosaltres en els petits actes de la nostra vida diària (des de la durada de la dutxa a compartir l'automòbil o anar amb bici), o en projectes col·lectius més ambiciosos com plantar arbres, molts arbres, que ajudin a capturar carboni i a respirar a la nostra pobra Terra. Són només exemples. Els governs, que volen els nostres vots, no tindran més remei que seguir-nos quan vegin la nostra determinació.