Em sorprèn que en la discussió sobre si donar o no als estudiants un aprovat general, a ningú se li hagi ocorregut que també es pot resoldre l'assumpte amb un excel·lent general, fins i tot amb una matrícula d'honor general. Tant se val una cosa que una altra. No siguem mesquins. Alguns diran que amb un excel·lent general es premiaria els que no han estudiat. Però amb un aprovat es castiga els que s'hi han deixat les celles. Tenim el costum de jugar sempre a la baixa, de regatejar. Per a molts estudiants, aquest excel·lent seria l'únic que obtindrien al llarg de la seva vida. Els pujaria la moral, crec, i d'aquí a uns anys l'ensenyarien als seus fills.

- Mireu, en el curs 2019 -2020 vaig obtenir una matrícula.

En aquells dies ningú se'n recordarà que en aquest curs la van obtenir tots i estarem davant d'una generació que podria ser un exemple per als seus descendents.

Un exemple fals? D'acord, un exemple fals en un món en el qual gairebé no quedarà res veritable. Perquè es parla molt de l'escalfament global i de l'extinció de les espècies, però ningú es queixa de la desaparició progressiva de la veritat, que està sent substituïda per les veritats. Trump va ser un visionari en això: «No hi ha mentides, sinó veritats alternatives». Es tracta d'un altre dels efectes secundaris de les societats de consum. Si vostè disposa de cent marques de cafè entre les quals triar al supermercat, per què conformar-se amb una sola veritat? La lògica de l'especulació financera ha arribat tard a aquest assumpte, però ha entrat amb tanta força que quan algú denuncia una mentida és titllat de censor.

- A vostè tant li fa que jo cregui que la Terra és plana.

- És que no és plana.

- No comencem amb les veritats absolutes.

Ara donem voltes al nombre de morts pel coronavirus. Cada dia se'ns proporciona una xifra, però no només dels morts aquí, sinó dels caiguts fins i tot a Wuhan o a París. I totes, sent diferents, són certes, o totes són falses, a gust del consumidor. En aquest context, per què conformar-se amb un aprovat general. Matrícula d'honor, per Déu!