Si es fan canvis, que ens deixin canviar

Marta Fernández Jorge girona

Durant aquests dies, nombrosos esdeveniments s'han modificat i d'entre ells, la Selectivitat.

Degut a la pandèmia no només s'han modificat les dates de les PAU sinó que també l'examen en si d'algunes matèries, tant de les generals com de les específiques. Per tant, si l'examen s'ha hagut de modificar per aquesta situació, per què no se'ns ofereix l'opció de canviar les específiques que vam triar?

Els estudiants de 2n de batxillerat vam escollir unes opcions específiques segons el grau que volem cursar però en unes circumstàncies completament diferents a les d'avui dia. Sense poder anar a classes, les matèries se'ns fan molt feixugues, sobretot si ens hi presentem. Per tant, tenir l'opció de canviar les específiques triades ens podria beneficiar no només per aspirar a treure millor nota sinó també per disminuir l'estrès que passem.

Record d'un somni fet realitat

Emma Sagué Badosa girona

Molts gironins i gironines no oblidarem mai el dia en què l'equip de futbol de la nostra ciutat va aconseguir l'ascens a Primera Divisió.

Després de molts partits animant, l'estadi era ple de gom a gom i l'afició vibrava més que mai. Quan l'àrbitre va pitar el final del partit, tothom va saltar a la gespa, abraçant-se fins i tot amb desconeguts, que per un moment es tornaren amics amb un somni en comú. Un somni que s'acabava de fer realitat, érem un equip i una ciutat de Primera. Mai oblidaré la celebració de l'ascens, els milers de persones saltant i ballant mentre vèiem els focs artificials blancs i vermells i cantàvem l'himne del nostre estimat Girona.

Fa 70 anys:

només o ja?

Xavier Serra Besalú Girona

Jo en soc, d'europeista. Vostè potser no ho és. Hi ha de tot i gaudim de temps de certa llibertat per opinar com ens sembla. Vull només donar una dada i considerar un tipus de «perspectivisme» valoratiu que, amb diferent energia, van justificar tant Nietzsche com Ortega y Gasset.

La dada és: ara fa 70 anys -9 de maig de 1950-, Schuman va fer la famosa Declaració, a París, que va iniciar el somni de pau, progrés i llibertat de l'Europa contemporània. Per això, l'única festa «oficial» de la Unió Europea -un dels «símbols» de la UE- se celebra cada 9 de maig: és el «Dia d'Europa».

Els meus alumnes em diuen: «només»? (ells «sempre» han viscut dins la Unió, sense barreres, guerres ni gaire feixisme). Els més grans diem: «ja?» (ens sembla que era ahir que va començar el Mercat comú o l'Euro). En breu: «Perspectives»!

Espanya només hi va accedir el 1986: abans hi havia la foscor de la dictadura i successivament -ho recordo bé- una gran il·lusió de futur.

A finals de febrer he estat amb un grup d'alumnes excel·lents de 4t d'ESO a Estrasburg. Per raó d'estudis: el Parlament Europeu, i també el Consell d'Europa (encara anterior). Devem molt a Europa, i voldria que no ens ho espatllin ni els «anti» ni els «buròcrates i bancs».

Ha de ser un espai de llibertat, solidaritat, justícia i alegria. Com l'himne, un altre dels símbols que podem recordar bé.

Treure el millor d'un mateix

Jesús Domingo Martínez Girona

Les situacions excepcionals són també una oportunitat perquè cada un de nosaltres tregui el millor de si mateix i el posi al servei del bé comú. És cert que hi ha persones que es comporten irresponsablement i es posen en risc a si mateixes i als altres, però acostumats a discursos catastrofistes que encoratgen la psicosi col·lectiva, ens passa inadvertida la gran quantitat de bé que fem les persones normals i que tenim davant.

Manca de guants

a l'Alt Empordà

Josep M. Loste Romero portbou

Malauradament, encara a aquestes altures, després de 2 mesos d'estat d'alarma, encara ens trobem amb manca d'EPIs i PCRs en diversos territoris catalans. En aquest sentit, voldria denunciar la manca de guants a gran part de la comarca de l'Alt Empordà. A la zona del nord de la comarca, a l'anomenada mar d'Amunt, concretament a les poblacions de Portbou i Llançà, ja fa unes setmanes que no se'n troben enlloc. A la capital de la comarca, a Figueres, en alguns supermercats emblemàtics n'hi poden haver, però a les 10 del matí ja s'han esgotat. Què passa? Especulació? Manca de control? Què hi diuen els organismes oficials de la comarca? Què hi diuen Barcelona i Madrid? On són els guants?

Genial resposta d'una ministra

enric carcereny beltran lloret de mar

Genial resposta d'una ministra del Govern espanyol. «Portugal venia d'est i ells estan més a l'oest»... pobra sanitat catalana!!!

Tenint en compte les diferències de població, però, les xifres són clarament marcades: a Espanya hi ha més de 24.000 morts, a Portugal, 1.007.

La vicepresidenta del Govern espanyol i ministra per a la Transició Ecològica, Teresa Ribera, s'ha basat únicament en criteris geogràfics per justificar els bons resultats de Portugal en comparació amb Espanya en la lluita contra el coronavirus. En una entrevista al diari El País, el periodista Carlos E. Cué li pregunta per què Portugal, «un país perfectament equiparable» amb Espanya, té unes dades millors.

La resposta de Ribera: «Portugal ho va parar abans. Venia de l'est i ells estan una mica més a l'oest i llavors el van poder parar una mica abans». I després ho matisa felicitant l'actitud dels portuguesos per contra de la dels espanyols, a qui critica des del conjunt de la ciutadania fins a la classe política: «Allà hi ha un comportament per part del conjunt de la societat i de les forces polítiques molt més compacte, d'ajudar-se».

Estem decebuts

Lluís Torner i Callicó GIRONA

Aquelles i aquells que hem seguit, al peu de la lletra, fil per randa, totes les normes que se'ns han donat -malgrat no plaure'ns massa l'excessiva centralització- primer pel que fa al tema del confinament, i ara amb relació a l'inici del desconfinament o la desescalada, veient que hi ha bona part de gent que s'ho agafa molt alegrament, com si no anés per a ells, ens fa estar molt decebuts. Ja sabem que la gent jove té menys risc de contaminar-se, potser sí -a la llarga ja es veurà- però ens perjudiquen a tots, sobretot a les i els que, essent grans, hi estem més exposats.

Per poc que seguim les notícies, sobretot les que emanen dels metges, epidemiòlegs, infermeres, etc., estan tips de manifestar que si es continuen donant aquests flagrants incompliments de les mesures de previsió, ens exposem a una segona revifalla del virus, que podria ser tant o més greu que la primera.

Prou que ja es va començar tard, en prendre mesures, ara no vulguem córrer més del compte, cal que respectem cadascuna de les fases, tot i ser un xic complicades, no sigui que les presses es transformin en retards. És el nostre parer.