Opinió

Elionor se’n va a la mili

Començo per dir que, si hagués d’anar per mi, avui mateix es podria proclamar la república. Com és lògic no soc partidari de guillotinar ningú, amb què la família Borbó es busqués una altra feina n’hi hauria prou. Però com que sembla que tal cosa no s’albira en l’horitzó dels pròxims anys, és normal que la Princesa de Girona es vagi formant per a ser un dia Cap de l’Estat i assumir els rols que marca la Constitució entre els quals hi ha el de ser capitana general dels tres exèrcits. Agradi o no la perspectiva, repeteixo.

Aquests dies hem vist per les televisions com l’hereva entrava a la mili que li ha de durar –tela marinera– tres anys de la seva jove vida. Dels divuit als vint-i-un. Un temps preciós que podria dedicar a passar per alguna universitat i trepitjar territori de debò. Si vingués a Girona jo mateix, lluny de declarar-la non grata, la portaria a llocs que desconeix i li presentaria gent interessant. Pilar Eyre, periodista especialitzada en cases reials (que no vol dir que sigui monàrquica) ha dit, amb raó, que la noia li fa una mica de peneta per molt que sigui fals que no tindrà privilegis. «La dama-cadete Borbón, una más» I un be negre amb potes rosses! Qui es creu que compartirà cambra amb dotze companys? Ja veureu com no trigarem a veure-la per la tele amb el pal de fregar a la mà. Quan jo feia la mili tenia un sergent que es deia Fornells (se dice «Fornels», lo que pasa es que los catalanes no lo sabeis ponunciar) que sempre cridava «Quiero que me dejéis la companyia como los chorros del oro y que huela a lejía». I, encara més fals, diu Eyre, que aquesta sigui una pràctica habitual amb els hereus de totes les reialeses europees.

Es fa estrany no llegir columnes als diaris de gran tirada que posin el focus en què no sembla una idea assenyada una mili de tres anys. Per descomptat que li caldrà una certa formació militar i saber com funcionen els exèrcits moderns, però... com s’ho fan a les repúbliques quan entra un nou president i ha d’assumir la responsabilitat sobre les forces armades? Un té la sensació que la família Borbó sembla estar sempre envoltada d’assessors i consellers que, a més de ser una colla de pilotes i arribistes que tenen hemorràgies de plaer donant la raó al rei (encara que vagi despullat, com l’emperador del conte) no li donen consells savis i raonables. Fins d’avui en vuit, si no hi ha res de nou.

Subscriu-te per seguir llegint