Opinió

Aquí ningú no cavalca

Ignoro per què en diuen cavalcada de Reis si no hi ha ni un cavall, ni camell, ni cap animal que pugui ser cavalcat, potser algunes persones sí, però seria en finalitzar la desfilada i en la intimitat. Fa temps que a Girona no hi ha un sol cavall que participi en res, es veu que als quadrúpedes els podria molestar el soroll de la música i la multitud. No només els humans anem a menys, és una tendència estesa al regne animal. Imagino com hauran sigut els sopars nadalencs al voltant del pessebre de qualsevol família cavallina, reunida com tantes altres aquests dies, alfals de primera al plat, una imatge de Bucèfal a la paret.

-Soroll, dius? El teu avi va servir en la Primera Guerra Mundial carregant sense immutar-se contra els primers tancs, i un altre avantpassat teu va portar a la gropa un mariscal napoleònic a Austerlitz, sense que es queixessin de l’estrèpit de l’artilleria. I a tu et molesta que els patges toquin el tambor i els nens cridin? Els poltres d’avui dia sembleu egües. Amb tantes pel·lícules d’homes que us murmuren a cau d’orella i tanta equinoteràpia amb nens, estem creant una generació de cavalls de cotó, com hi ha món.

Molt queixar-se que el rei negre és un blanc pintat, però ningú protesta perquè en la cavalcada no cavalca ningú, que és pitjor. Un blanc pintat de negre pot encara passar per bo, ni que sigui des de lluny, però una cavalcada sense cavalls no hi ha qui l’arregli ni pintant de perxerons els regidors municipals. El pròxim pas serà eliminar els vehicles que porten als Tres Reis, per ser de combustió, i més endavant els mateixos reis, no farem que vinguin a peu des d’orient, sense tracció animal ni mecànica. Serà llavors el moment de prohibir als nens que hi assisteixin, que si els cavalls pateixen estrès pel soroll, també deuen sofrir-lo els petits, millor que es quedin a casa.

Una cavalcada sense ningú que cavalqui perd la seva raó de ser. Un nen va amb tota la il·lusió a veure la cavalcada de reis, no veu a ningú cavalcant, i comença a sospitar que tot és un frau. Com vols que reparteixin regals aquests tres vells per totes les cases, si ens estan enganyant ja des de la seva arribada? Els nens no són ximples, segur que s’ensumen l’engany.

Les ciutats que han decidit que desfilar amb cavalls és una tortura per a aquests animals en particular i per a la mare naturalesa en general, haurien de canviar el nom de la cavalcada. Mamarratxada estaria bé.

Subscriu-te per seguir llegint