Opinió

Tossa i el pelegrí

Hores d’ara un tossenc està fent via pels camins de la Selva. Ha sortit de Tossa i té previst arribar a Santa Coloma a entrada de fosc. En el moment de redactar aquesta columna desconec el seu nom perquè ni ell mateix sabia fins poc abans de Nadal que rebria tan alt i esperat honor. De manera discreta se li deuria comunicar amb la recomanació que en guardés el secret. Segurament no ho haurà dit ni a la família ni als amics. Es veu que la llista d’espera és llarga i n’hi ha que fa dècades que s’hi van apuntar. La parròquia no dona explicacions sobre qui toca.

A les set del matí, l’església del poble s’haurà omplert a la Missa del Cantar i s’haurà comunicat el seu nom com a Pare Pelegrí. Guarnit, abrigat, amb un salconduit per a fer el camí, crec, amb un duro de plata per a pagar la missa a Santa Coloma haurà començat a fer via. Adoneu-vos que, fins ara, he parlat d’una sola persona sense esmentar si una quantitat ingent de personal l’acompanya en el camí perquè, us ben asseguro que, pel que fa al cas és irrellevant per la simple raó que El Pelegrí de Tossa no és cap festa, ni cap aplec, ni cap rememoració d’un fet, ni res folklòric. La vila tossenca, tant dedicada al turisme, no ha dedicat cap mitjà a promocionar la diada. És un tema estrictament religiós? No ben bé, perquè molts no creients viuen intensament la jornada. Què és doncs si no ho considerem una festa? Us ho diré: És un compromís. Un compromís de la gent de Tossa amb els seus avantpassats d’enviar cada Sant Sebastià un pelegrí fins a Santa Coloma a donar gràcies per un fet que es perd en els segles. I mentre quedi algú a Tossa, fins a la fi del món, el vot es complirà. En cas de guerra s’ha fet discretament, en cas de pandèmia sense seguici tot i la multa patètica dels Mossos. Si demà diumenge voleu anar a Tossa a entrada de fosc i us veieu en cor de parar el mòbil una estona i sou capaços de guardar silenci respectuós mentre tot el poble rep amb emoció la tornada del pare Pelegrí que ha acomplert el compromís que els lliga amb els avantpassats hi podeu anar, però, sapigueu-ho: ningú no us hi espera, ningú us hi ha convocat.

El Pelegrí de Tossa s’inscriu en allò que es va produir a molts pobles fa segles i es coneix com a «Vot de vila». Els temps canvien i aquests costums s’han anat perdent, però no a Tossa. Potser per això, com canten tal dia com avui «Tossa és per sobre tots els móns». Fins d’avui en vuit, si no hi ha res de nou.

Subscriu-te per seguir llegint