Opinió

L’urbanisme del PSC tenia un preu

I el preu arriba amb setze anys de retard, però arriba. I en el cas del Garatge Forné -situat al carrer Barcelona de Girona, davant l’estació de la Renfe-, es referma aquesta dita. Fem-ne memòria. L’any 2008, amb el PSC governant l’alcaldia de la ciutat, es va prendre la decisió de protegir diversos edificis i elements arquitectònics, entre ells el Garatge Forné, i incorporar-los al pla general d’ordenació urbana. Que consti que no qüestionem la decisió perquè és important protegir els edificis com a testimoni del nostre patrimoni històric i cultural. Però, com li resulta evident a qualsevol persona que porti una economia domèstica i que sigui conscient que comprar oli al supermercat té un preu, el fet de limitar l’ús i l’edificabilitat d’una propietat privada té repercussions econòmiques i aquest detall - concret i rellevant- no va ser tingut en compte pels governants socialistes d’aquell moment que van catalogar i restringir l’ús d’un edifici privat sense considerar-ne les conseqüències futures, que són les de tenir un cost econòmic sobrevingut per a la ciutat.

Malgrat els esforços dels posteriors governs municipals d’intentar consensuar una solució amb els propietaris de l’edifici per esmenar l’error inicial, ja no s’hi va ser a temps. Els propietaris van decidir portar l’assumpte als tribunals, i l’Ajuntament es va veure obligat a defensar davant la justícia els interessos dels gironins i les gironines en considerar que el cost que plantejaven era excessiu (9 milions d’euros). Tant l’Ajuntament com els propietaris del Garatge Forné han defensat les seves posicions legítimament, i finalment la resolució judicial ha valorat el perjudici en favor dels propietaris en 4,5 milions d’euros, que hauran de pagar l’Ajuntament i la Generalitat.

Als gironins i les gironines ens tocarà pagar ara el que s’havia d’haver previst en el moment en què el govern del PSC va prendre la decisió de catalogar l’edifici.

El Garatge Forné, ubicat al carrer Barcelona.

El Garatge Forné, ubicat al carrer Barcelona. / Aniol Resclosa

I ara què? Els darrers dies hem llegit la proposta del PSC de comprar l’edifici per fer-hi un museu. En la mateixa línia s’han manifestat altres veus. Però un museu de què i per quin preu? Que no passaria al davant invertir els diners pagats pels gironins i les gironines en equipaments esportius i centres cívics? Junts som gent que pateix per on passen els cèntims. Tots els cèntims. Som la gent que va negociar a Madrid la reducció de l’IVA de l’oli del 5% al 0% a canvi de votar els Decrets Òmnibus. Junts treballem amb rigor i tocant de peus a terra, essent molt conscients que l’adopció de decisions precipitades pot hipotecar encara més el futur de la ciutat. I també som molt conscients que els hereus polítics de qui ens han portat fins aquí, també ens han deixat altres herències en forma de compareixences urbanístiques o desigualtats retributives, per exemple, que encara ara estem pagant. Per plantar cara a aquests nous reptes Junts aportarà lideratge i sentit de ciutat. Però - i no ens enganyem en això- caldrà prioritzar amb cura unes partides pressupostàries que en el futur tendiran a ajustar les despreocupades disponibilitats que tenien en temps anteriors, com per exemple l’any 2008.

Perquè, com l’oli que comprem al supermercat, tot té un preu i al final - encara que sigui amb setze anys de retard- s’ha de pagar.

Subscriu-te per seguir llegint