Un estudi ha trobat nicotina ambiental provinent del fum del tabac al 46% d'accessos a escoles i al 41% de parcs infantils d'11 països europeus. Segons una investigació coordinada per membres de l'Agència de Salut Pública de Barcelona (ASPB) que analitza diverses ciutats, entre elles Barcelona, es reporta la presència de burilles en quasi un 60% dels parcs infantils i en un 75% de les entrades d'escoles. En un de cada cinc parcs infantils hi havia alguna persona fumant dins l'àrea de joc, i es van observar més persones fumant en escoles de barris de nivell socioeconòmic més desafavorit que en les de barris de nivell socioeconòmic més afavorit (53% vs. 32%). D'altra banda, de l'estudi també es desprèn que en aquests entorns la presència de nicotina és major en països amb polítiques de control de tabaquisme menys restrictives.

«Cal recordar que els infants són especialment vulnerables als efectes nocius del fum ambiental del tabac. L'evidència científica ha demostrat que aquest fum és una substància carcinògena, que té efectes adversos per a la salut dels nens i nenes, incloent-hi l'augment de risc de malalties respiratòries», apunta la dra. Mª José Lòpez, investigadora principal de l'estudi fet per l'ASPB. Tot i que les concentracions de nicotina trobades a espais oberts són menors que en espais tancats, no hi ha cap nivell d'exposició que pugui considerar-se «segur», segons assenyalen els investigadors.

A més, recorden que les burilles també suposen un problema ambiental i de salut, ja que triguen molts anys a degradar-se, i en espais dedicats als més petits poden ser fàcilment ingerides.

En total s'han recollit al voltant de 1.000 mostres ambientals per avaluar objectivament l'exposició al fum del tabac, prop de 700 a espais públics i 300 a espais privats.