El Ministeri de Sanitat ha ultimat un ambiciós Pla Integral contra el Tabaquisme que introdueix, entre altres qüestions, la prohibició de fumar en vehicles particulars, l'empaquetatge genèric de les marques de tabac i cerca equiparar per llei les restriccions als cigarrets electrònics.

El Govern és conscient del retard que porta en els seus compromisos en la lluita contra el tabac, en gran part perquè ha hagut de centrar-se a combatre la pandèmia de la COVID-19, però ara ha decidit aprovar un pla amb cinc metes i 21 objectius que tractarà de recuperar el temps perdut en els quatre pròxims anys.

Per aquest motiu ha pres l'accelerador i acaba d'enviar l'esborrany del seu "Pla d'Integral de Prevenció i Control del Tabaquisme 2021-2025", al qual ha tingut accés Efe, a les societats científiques i mèdiques, i també a les comunitats autònomes, perquè abans del dia 15 d'aquest mes presentin les seves aportacions.

En les seves 119 pàgines, el Ministeri que dirigeix Carolina Darias recorda en aquest pla que ha transcorregut més d'una dècada des que es va produir l'última modificació "substancial" en les mesures sanitàries contra el tabaquisme i, de la mà dels estàndards que marca la Unió Europea i l'OMS, ara ambiciona aconseguir una "generació lliure de tabac" a Espanya.

Per a això i "abans de l'any 2023" es proposarà incrementar els espais lliures de fum -el que inclou també cigarrets electrònics i productes de tabac escalfat-, "especialment en els espais exteriors", una referència implícita a les terrasses de bars i restaurants i a les proximitats dels edificis públics, assenyalen fonts sanitàries.

Adaptació de la normativa

També a curt termini i "a implementar en dos anys", el Ministeri de Sanitat vol modificar la llei 28/2005 i el reial decret 579/2017, adaptant així tota la normativa contra el tabaquisme "als canvis produïts en el mercat amb l'aparició de nous productes i obtenint un avanç en la regulació dels espais sense fum".

Aquests espais sense fum i "sense aerosols de cigarrets electrònics" contemplen també "uns certs espais de l'àmbit privat", com els "vehicles particulars".

Com a línia d'actuació bàsica, des de la direcció general de Salut Pública s'ha incorporat així mateix al pla "equiparar per llei la publicitat, promoció i patrocini de productes relacionats i nous productes a l'existent per a productes del tabac", així com una millor regulació de la venda i el consum de productes relacionats amb el tabac, ja siguin "amb nicotina o sense".

A més, es vol atallar la cada vegada major publicitat encoberta i les promocions en xarxes socials i plataformes de tots aquests nous productes.

Paquets amb empaquetatge genèric

Així mateix, Sanitat es planteja via reial decret seguir el deixant d'altres països com França o Austràlia i implantar l'empaquetatge genèric dels paquets de tabac, de tal forma que es llevi l'atractiu de les marques i ajudi al descens del consum de cigarrets, tal com recomanen les societats mèdic-científiques. També vol prohibir els additius que donen aroma en tabac i productes relacionats.

El Ministeri de Darias també tenen com a línia d'actuació "impulsar la revisió de la fiscalitat per a aconseguir un increment i aproximació del preu de tots els productes del tabac i dels dispositius d'escalfament utilitzats per al seu consum", així com "promoure que es gravin els cigarrets electrònics amb impostos especials".

Segons aquest Pla, "Espanya es planteja assolir la meta establerta per l'OMS d'una reducció relativa al 30% en el consum de tabac per a l'any 2025" comparat amb les dades de 2010 i per a aconseguir-lo també vol pujar la fiscalitat dels nous productes del tabac.

Una de les novetats respecte a altres plans del tabac és que aquest esborrany inclou obertament la necessitat de buscar "alternatives al cultiu del tabac" a Espanya i consideracions mediambientals respecte a l'eliminació de residus, com ampliar la prohibició de fumar en platges, la qual cosa ajuda a l'eliminació d'uns residus -les burilles- que afecten greument l'ecosistema marí.

L'objectiu últim és que amb tot això s'aconsegueixi una reducció d'un terç de la mortalitat prematura per malalties no transmissibles el 2030 i seguir la recomanació europea de baixar les taxes de fumadors diaris un 5% per a 2040, dos punts més entre els joves de 14 a 18 anys.

El Ministeri de Sanitat vol que tots aquests objectius que busquen salvar vides siguin compartits per tots els partits i, així, "establir un Acord Nacional sobre la Prevenció del Tabaquisme amb suport dels grups parlamentaris".