Lluitem per la vacunació en el dia Mundial de la Malària

El 25 d'abril se celebra el dia per erradicar una malaltia que no està tan lluny com creiem

Mosquit

Mosquit / Pixabay

Cristina Clopés

Cristina Clopés

Una malaltia que porta molts i molts anys amb nosaltres i que, encara, no s'ha erradicat al cent per cent. El que sí que hem aconseguit ha estat prevenir-la i tractar-la. La malària o paludisme és una malaltia que encara trobem a països subdesenvolupats i causa més de 600.000 morts a l'any.

Com es transmet la malària i quins efectes té sobre la salut

La malària es transmet a través del mosquit Anopheles, portador del paràsit Plasmodium. Una sola picada del mosquit anòfel femella infectat i estarem amb la malaltia. Els seus efectes o conseqüències lleus són febre alta, esgarrifances, mal de cap i anèmia. També podem tenir fatiga, confusió, convulsions i dificultat per respirar, aquestes són els símptomes greus. El més important és tractar-la de forma immediata i correcta per tal de curar-se.

Normalment, aquest insecte es troba a l'Àfrica subsahariana, la part central d'Amèrica del Sud i el Pacífic oriental. La vacuna per erradicar-la és la RTS,S/AS01, P. falciparum, aquesta vacuna la gestiona la mateixa OMS, per tal de garantir el seu bon desenvolupament, l'actualització si fos el cas, les dosis necessàries i l'anàlisi dels resultats reals sobre la vacunació i els seus efectes. 

Els mosquits que porten la malària solen aparèixer a les nits fins a l'alba

Les xifres per morts de malària han baixat

A Àfrica, regió on hi ha un nucli dels més importants de malària, ha baixat un 49% la taxa de mortalitat des de l'any 2000, dades d'Unicef Espanya. Tot i aquestes grans dades, gràcies a la vacunació de la regió, hi ha més de 700 menors de 5 anys que moren a conseqüència de la malària, cada any. Erradicar-la ha de ser una tasca de tots.

És molt important que si viatgem a zones on encara està activa, ens vacunem i prenguem altres precaucions:

  • Prendre certs medicaments diaris abans, durant i després de la nostra estada al país amb possibilitat de contagi, per a més informació s'ha d'anar al centre de vacunació internacional, recordeu demanar hora amb antelació.
  • Utilitzar repel·lents d'insectes com la dietiltoluamida (DEET), segons CatSalut
  • Vestir-se amb roba de màniga llarga, per tal d'evitar tenir zones descobertes on els mosquits ens puguin picar
  • Dormir en habitacions amb mosquiteres a finestres i portes i, mosquiteres de llit, si podem
  • Ús d'insecticides

La malària no està tan lluny com creiem, encara està vigent i porta moltíssimes morts. Entre tots hem d'aconseguir frenar els contagis, prenent les mesures necessàries de prevenció si viatgem a algun dels països que tenen el mosquit Anopheles. També és important que els governs continuïn invertint a portar la vacuna on pertoca i a qui pertoca, per tal d'acabar amb aquesta malaltia més que centenària.