La fruita d'os de temporada per a prevenir la diabetis, aprimar-se i millorar la pell

És una de les fruites que més es consumeix durant la primavera i l'estiu pels seus beneficis per a la salut

La fruita de temporada que ajuda a prevenir la diabetis

La fruita de temporada que ajuda a prevenir la diabetis / Pixabay

Rafa Sardiña

La taronja, al costat del plàtan, la poma, la síndria i el meló, són les fruites fresques més consumides a Espanya. Les segueixen la mandarina, la pera i el préssec.

La millor època per a consumir aquesta última fruita és entre els mesos de maig i setembre. Encara que és durant els mesos de juliol i agost quan és més saborosa i carnosa.

I és una de les fruites més consumides no sols pel seu deliciós sabor, sinó també pels seus múltiples beneficis per a la salut. Sense oblidar que és un perfecte aliat per a la bellesa.

Malgrat el seu nom, el préssec no procedeix de Pèrsia, sinó de la Xina, on era considerat un símbol de fertilitat. Després d'arribar a Europa, es va estendre ràpidament a Amèrica.

Com a curiositat, la ciutat de Ruston, a Louisiana (els Estats Units), s'autodenomina la "Capital del Préssec". Allà se celebra cada any un festival anual de préssecs que atreu milers de visitants de tot el país.

Espanya és el segon productor de préssec del món, per davant d'Itàlia, Grècia, Turquia i els Estats Units. Els primers fruits que ens arriben al mercat procedeixen de Sevilla, Huelva i València.

Al juliol, de Múrcia, Extremadura, Tarragona i Barcelona. Els més tardans, els que apareixen a partir del mes de setembre, són de Lleida i Aragó. 

Es tracta d'un fruit d'os de pell vellutada, de carn groga o blanquinosa, que destaca pel seu sabor dolç i aroma delicat. La porció comestible d'aquesta fruita és de 88 grams per cada 100 de producte fresc. 

La nectarina és una variant del préssec. Neix del mateix arbre i és normal que els presseguers produeixin de tant en tant algunes nectarines. Poden ser de carn blanca o groga, adherida a l'os o solta.

Un presseguer

Un presseguer / Pixabay

Composició nutricional per cada 100 grams

  • Energia (kcal) 41
  • Proteïnes (g) 0,6 
  • Hidrats de carboni (g) 9
  • Fibra (g) 1,4 
  • Aigua (g) 89 
  • Calci (mg) 8
  • Ferro (mg) 0,4
  • Iode (µg) 2
  • Magnesi (mg) 9
  • Zinc (mg) 0,06
  • Sodi (mg) 3
  • Potassi (mg) 260
  • Fòsfor (mg) 22
  • Seleni (μg) 1 
  • Tiamina (mg) 0,03
  • Riboflavina (mg) 0,05
  • Equivalents niacina (mg) 1
  • Vitamina B6 (mg) 0,02 
  • Folats (μg) 3
  • Vitamina C (mg) 8
  • Vitamina A: Eq. Retinol (μg) 83,3

Segons expliquen des de la Fundació Espanyola de Nutrició (FEN), els préssecs “aporten petites quantitats de vitamines, entre les quals destaca la vitamina C (amb un préssec es cobreixen més del 20% de les ingestes diàries recomanades de la vitamina)”.

Entre els minerals, “el més elevat és el potassi. En la seva composició també presenten cumarines, substàncies aromàtiques naturals”.

El préssec, una fruita plena de propietats

Aquesta fruita, que aporta potassi, fòsfor, magnesi i ferro, ajuda a mantenir sota els nivells de colesterol pel seu contingut en fibra, i també contribueix a millorar el trànsit intestinal.

No obstant això, com ocorre amb la majoria de les fruites fresques, no despunta especialment pel seu poder proteic, ja que tan sols té 0,60 grams.

Bona salut ocular i hipertensió arterial

Pel seu contingut en vitamina C, que és un poderós antioxidant que ajuda a protegir les cèl·lules contra els danys dels radicals lliures, el préssec també conté carotenoides amb activitat provitamínica A, que és essencial per a gaudir d'una bona salut ocular.

Quant als minerals, destaca pel seu contingut en potassi, que contribueix al manteniment de la tensió arterial normal.

En la població adulta, de 18 anys o més, es considera que existeix hipertensió arterial (HTA) quan les xifres de són iguals o superiors a 140/90 mmHg.

A partir d'aquestes xifres parlem d'hipertensió arterial (HTA) lleugera, moderada o greu en funció dels nivells de Pressió Arterial (PA), i la causa o la lesió que la HTA exerceix sobre els seus òrgans diana, que són el cor, el ronyó i el cervell.

En les dones embarassades es parla de HTA lleu quan les xifres estan entre 140-159 / 90-109 mmHg i de HTA greu si les xifres són iguals o majors de 160 / 110 mmHg.

Replets de vitamina ALS

Els préssecs contenen vitamina A, una substància orgànica complexa que és essencial per a lluir una pell saludable, reduint la inflamació, i capaç d'alleugerir el dolor muscular i les articulacions. 

Uns pressecs

Uns pressecs / Pixabay

De fet, aquesta fruita s'utilitza com a ingredient en tractaments de bellesa, donat l'impacte positiu que té en la nostra pell i cabell.

Fins i tot es pot preparar una mascareta casolana (només cal barrejar puré de préssec, iogurt i mel) i aplicar a la cara durant 15 minuts. Retirar amb aigua tèbia i gaudir d'una bona salut cutània.

És fonamental per a enfortir el sistema immunitari i per a ajudar en el creixement i la cura del teixit muscular.

Prevenen la diabetis

Un estudi de la Universitat de Texas (els Estats Units) subratlla que les fruites d'os de grandària mitjana o gran, com pot ser el préssec o la pruna, són grans aliades per a prevenir la diabetis, una malaltia que afecta sis milions d'espanyols. 

També són bones per a evitar l'obesitat, la síndrome metabòlica (factors de risc de malaltia cardíaca, diabetis i altres problemes de salut) i malalties cardiovasculars, que mata cada any a més de 100.000 persones a Espanya.

Control del pes

Les fruites d'os, com el préssec, estan indicades per a aquelles persones que volen controlar el seu pes.

I és que, són baixes en calories, perquè posseeix un 88% d'aigua, la qual cosa també ajuda a combatre la calor pel seu poder refrescant. 

El préssec aporta unes 40 calories per cada peça de fruita. I no sols es pot menjar només a mossegades, sinó que es pot afegir a una amanida, perquè combina a la perfecció amb pit de pollastre, formatge feta i nous. O també en rebosteria. 

El pastís de préssec és unes postres clàssiques que s'elabora amb una base de pasta trencada. Una opció per als més atrevits és la salsa de préssec, que es cuina amb sucre (o edulcorant), vinagre i espècies per a acompanyar a carns.