Els set aliments que semblen saludables, però que en realitat no ho són

Fixar-se en la llista d'ingredients dels productes és essencial per comprar aliments saludables

Els set aliments que semblen saludables, però que en realitat no ho són

Els set aliments que semblen saludables, però que en realitat no ho són / FREEPIK

Rafa Sardiña

Fer una compra de productes saludables pot convertir-se en una tasca molt complicada.

I és que, no fixar-se en l'etiquetatge, fer-li cas al màrqueting dels aliments la falta de coneixements nutricionals, poden fer que la nostra cistella de la compra no sigui tan sana com hauria de ser per a evitar problemes com el sobrepès i l'obesitat.

Des de la Societat Espanyola d'Endocrinologia i Nutrició (SEEN) expliquen que "és fonamental quan s'acudeix al supermercat anar amb compte amb l'etiquetatge d'alguns productes, el qual reflecteix '0% sucres afegits', ja que el mateix producte pot incloure sucre de manera natural i no té per què estar completament exempt de sucres".

Per això, és important fixar-se en el llistat d'ingredients i assegurar-se que en les primeres posicions no es troba el sucre o, en defecte d'això, sinònims que a la fi al cap són el mateix: glucosa, dextrosa, sacarosa...

L'Organització Mundial de la Salut (OMS) recomana que el consum de sucre representi menys del 5% de la ingesta calòrica total.

Aquesta és una regla que cal tenir en compte a l'hora de triar, per exemple, cereals o pa de motlle, els quals haurien de ser "integrals i amb un baix o nul contingut en sucres simples".

El iogurt

En el cas del iogurt, no tots són igual de saludables. Malgrat que es tracta d'un aliment recomanable a qualsevol edat, ja que redueix el risc de diabetis, càncer colorectal i de mama, s'ha de parar especial atenció a que " el iogurt sigui sense sucre. Si per exemple volem iogurts de fruita (habitualment amb elevat contingut en sucres), una opció més saludable és afegir-li fruita de manera natural".

"Tortita" de blat de moro

Els set aliments que semblen saludables, però que en realitat no ho són

Els set aliments que semblen saludables, però que en realitat no ho són / FREEPIK

És un dels productes que a tots ens ve al capdavant quan volem picar entre hores sense aportar massa calories.

I és cert: habitualment són baixes en calories. Però, com recalquen des de la SEEN, "la seva qualitat nutricional dependrà dels cereals emprats i són millors les elaborades amb cereals integrals".

Cal evitar aquelles coques de cereals que estan recobertes amb iogurt ensucrat i xocolata, en les quals el contingut calòric, de sucres i de greix saturat. Les doctores Marta Riestra i Katherine García Malpartida, metges especialistes en Endocrinologia i Nutrició ens donen la solució:

  • "Una peça de fruita sencera i un grapat de fruits secs és millor opció per a sadollar la gana entre menjars".

Hamburgueses vegetals

En els lineals dels supermercats cada vegada hi ha més alternatives de consum per a les persones vegetarianes o veganes. I les hamburgueses vegetals s'han imposat i són una opció preferent per molts consumidors. No obstant això, solen estar carregat de "midons, sucres i greixos saturats". La clau són les hamburgueses amb major contingut en proteïnes, per la qual cosa podries elaborar-les a casa "a base de llegums i verdures per a controlar els ingredients".

Sucre bru

Una elecció per a les persones que volen cuidar la línia. El sucre blanc, com el bru, està elaborat per sacarosa. "Posseeix una quantitat insignificant de vitamines i minerals, per la qual cosa substituir el sucre blanc pel bru per a consumir menys quantitat de sacarosa o energia és enganyós", assenyalen des de la SEEN.

Begudes vegetals

Batut de pera i civada

Batut de pera i civada / Pixabay - blandinejoannic

A base de civada, avellana, arròs, coco... Tenen menor quantitat de greixos saturats, però poden portar-nos a engany perquè "a vegades la seva composició nutricional podria ressuscitar menys saludable per excés de sucres, a més d'una menor aportació proteica, de vitamines i minerals". Això dependrà, no obstant això, de la marca.

Kombutxa

És una beguda, que es ven com una alternativa als refrescos carbonatats, feta amb te, sucre, bacteris i llevats. A la kombutxa "se li atribueixen nombrosos efectes beneficiosos, però no hi ha estudis científics que els avalin i conté també una quantitat d'alcohol que la contraindica en nens i embarassades".

Crema de cacauet

La crema de cacauet es pot gaudir de formes diverses.

La crema de cacauet es pot gaudir de formes diverses. / Shutterstock

Encara que el cacauet és un fruit sec ric en triptòfan, un aminoàcid essencial que el nostre cervell utilitza per a estabilitzar l'estat d'ànim i agafar el son, com també en arginina, la qual juga un paper fonamental en el creixement, no és or tot el que rellueix. Cal comprovar que la crema que triem en el supermercat no conté altres ingredients no saludables com a greixos saturats o sucres afegits.

Sucs de fruites

Imatge d'arxiu d'uns sucs verds

Imatge d'arxiu d'uns sucs verds / Pixabay/CC0

"És més saludable consumir la fruita sencera que beure només el seu suc perquè a la polpa de la fruita es troba la fibra i una part dels seus micronutrients. No obstant això, el suc de fruita elaborat de manera casolana pot reemplaçar de manera ocasional el consum aconsellable de tres racions de fruita al dia".