SALUT AMB NOM DE DONA

Càncer de mama i qualitat de vida

'Càncer de mama, benestar i qualitat de vida' ha estat el tema de la segona cita del cicle sobre salut femenina, organitzat per Woman i Novartis. Els tractaments personalitzats i l’atenció integral van ser els eixos del debat.

Salud con nombre de mujer, Cáncer de mama y calidad de vida

Salud con nombre de mujer, Cáncer de mama y calidad de vida

 Es calcula que una de cada vuit dones al nostre país serà diagnosticada de càncer de mama al llarg de la vida. Amb aquestes paraules, Alberto G. Reina arrencava una taula d'expertes sobre el càncer de mama, on no només es parla de la malaltia en si mateixa, sinó d'altres aspectes com la qualitat de vida de les pacients o els indesitjats (i moltes vegades silenciats) efectes secundaris que es pateixen després dels tractaments hormonals a què s'han de sotmetre durant anys.

Un abordatge integral

 Després de la intervenció del presentador, Àngela Sánchez, directora gerent de l'Associació Espanyola contra el Càncer a Barcelona, donava la benvinguda al públic assistent. I ho feia oferint un aperitiu del que les assistents a l'esdeveniment es trobarien. «Parlarem de l’impacte de la malaltia, però no només des de l’aspecte clínic sinó també de la qualitat de vida». Sánchez parlava d'un enfocament 360 en què són fonamentals diversos pilars: l'acompanyament (a nivell psicològic, social o fins i tot corporal), la conscienciació sobre hàbits de vida saludables i la importància de finançar projectes de recerca.

 Myriam Serrano, redactora en cap de ‘Woman’ va prendre la paraula amb un missatge clau relacionat amb la sororitat i la necessitat de cuidar la nostra autoestima. Darrere seu, Esther Espinosa, directora de comunicació i Relacions amb els Pacients de Novartis, posava en valor la importància de la informació sobre aquesta malaltia, el diagnòstic precoç i la investigació.

 La taula d´expertes "Càncer de mama, benestar i qualitat de vida" va comptar amb quatre protagonistes d´excepció: la doctora Sonia Pernas, cap de la Unitat de Càncer de Mama, departament Oncologia Mèdica, de l´Institut Català d´Oncologia (ICO), i membre de la junta directiva de SOLTI; Isabel Magallón, supervisora de l'Àrea Ambulatòria d'Oncologia de l'Hospital Universitari Vall d’Hebron; Teresa López-Fando, cap de Missió de l'Associació Espanyola Contra el Càncer (AECC) a Barcelona; i Grindel Darwich Serra, pacient.

Ángela Sánchez feia referència a un enfocament i abordatge de la malaltia 360 i gràcies a les ponents es va poder gaudir d'una aproximació total, descobrint punts de vista tant clínics com des de l'òptica de les pacients.

Cal millorar la qualitat de vida de les dones que han superat un càncer i de les que conviuen amb la malaltia durant llargs anys (Sonia Pernas)

 La doctora Sonia Pernas va deixar clara la necessitat de cuidar les pacients a llarg termini: «Cal millorar la qualitat de vida no només de les dones que han superat un càncer de mama, sinó dels milers de pacients que conviuen amb la malaltia durant llargs anys». Pel que fa al tractament, va apuntar cap a la individualització de cada cas. «És important ajustar el tractament a cada persona perquè no tots els tumors es comporten igual. I, si cal, cal desescalar per evitar toxicitats i costos innecessaris».

També va fer referència a dades que sorprenen, com ara que el càncer de pulmó està gairebé superant la mortalitat del de mama. Pel que fa a les línies de treball en temes de recerca, Pernas es va mostrar optimista: «Cada vegada en sabem més pel que fa a la biologia del tumor. No només és important la seva mida. Jo sempre dic a les meves pacients que cadascuna és un món. Resulta crucial veure la via que el tumor utilitza per proliferar i dirigir així un tractament adequat».

En primera persona

 Un dels problemes principals a l'hora d'avançar i trobar solucions és el finançament. Teresa López-Fando, va prendre la paraula per parlar des de la seva experiència. «Molts investigadors que des de la Fundació Científica es presenten a les nostres ajudes exigeixen que l'Administració aporti recursos, però que siguin estables i duradors en el temps».

Vivim en una societat que compta amb més esperança de vida i això comporta un envelliment cel·lular. «Cada cop ens movem en extrems més oposats. D'una banda, pacients més grans a causa d'aquest envelliment cel·lular que fa que sigui més probable desenvolupar la malaltia i, de l'altra, pacients en edats molt primerenques», ha assenyalat la cap de la Unitat de Càncer de Mama de l'ICO.

 A més de les expertes, també va prendre la paraula una pacient que va aportar l’experiència del camí recorregut. A Grindel Darwich li van diagnosticar càncer de mama fa tres anys, just abans de la pandèmia. «Em van diagnosticar un 6 de març, el 14 es va tancar tot a causa del COVID i a això s’hi suma que jo estava embarassada de 33 setmanes de gestació». Per a ella, més enllà del tractament farmacològic, l'atenció emocional va ser clau: "La meva convivència amb la malaltia va canviar quan vaig descobrir el seguiment psicològic que podia obtenir a través de l'AECC". Els pacients que superen un càncer són molt conscients de les possibilitats de la recidiva. «La por no passa mai, creus que va disminuint, però t'acompanya i va amb tu de la mà», confessa Grindel. La bona notícia és que es pot aprendre a gestionar.

Els pacients que superen un càncer són molt conscients de les possibilitats de recidiva (Grindel Darwich)

 El paper de les infermeres és clau en aquest procés d'acompanyament, ja que les pacients han de fer front durant anys a tractaments hormonals amb efectes molt potents. Isabel Magallón ha reivindicat el paper: «La visió de la infermera és integral. Cal tractar a nivell emocional, físic, nutricional, de suport familiar. Cal tractar la malaltia com una cosa global i, sobretot, humanitzar-la».

 També hi va haver temps per parlar d'efectes secundaris relacionats amb la sexualitat o d'implicar les pacients a l'hora de prendre decisions sobre les opcions de tractament.

Les convidades van posar fi a la participació llançant alguns desitjos. Entre ells, més fons per a la investigació o començar a tractar el càncer des d'una visió global. Teresa López-Fando, posava el colofó final: «Hem aconseguit molt, però el més important és que les pacients se sentin acompanyades i recolzades».

¿No vas poder assistir al debat en directe, però t'interessa el tema? Pots veure'l íntegrament aquí. Clica el play i no et perdis ni una paraula!