Coneix els 10 errors que comets quan esmorzes
Si agafes les bones pautes que t'expliquem, de segur, que aconseguiràs una salut òptima
I a més, aconseguiràs perdre aquells quilos que et sobren
Azucena Mendieta Delgado
Sovint se sol dir que l'esmorzar és un dels àpats més importants del dia, juntament amb el dinar. Per això, se sol fer molt d'èmfasi en fer un esmorzar sa, equilibrat i amb una quantitat bastant generosa i variada. Però, això és del tot encertat? T'explicarem com fer un bon esmorzar sense equivocar-te i sense engreixar-te.
El primer que cal aclarir és que l'esmorzar no és el menjar més important del dia, sinó que depèn de molts factors com el tipus de vida que portem, encara que hauria d'incloure sempre aliments saludables i evitar uns errors que, inconscientment, la majoria de nosaltres cometem sovint. Però, per solucionar-ho, si de refranys va la cosa, "mai és tard si la dita és bona".
Els errors que fem a l'hora d'esmorzar
1. Saltar-se l'esmorzar del tot
Moltes persones no senten gana quan es desperten o van justes de temps i recorren a un simple cafè. És un error, així que si vols mantenir les hormones de la fam sota control i preparar-te per a un bon estat d'ànim, cal intentar almenys prendre un petit refrigeri, com un grapat de nous, ametlles o fruits secs.
2. No dedicar-hi prou temps
No sempre teniu temps per seure a gaudir d'un esmorzar lent. Es menja més quan un va amb pressa perquè no s'assoleixen els senyals de sacietat, i encara sembla que es té gana, per la qual cosa és més probable que es continuï menjant després de sentir-se ple.
3. Confiar en la cafeïna per obtenir energia
Molts creuen que fins que no prenen el primer cafè del dia no estan del tot desperts, però amb l'estómac buit pot ser massa àcid per al cos. Una tassa de cafè és un bon xut d'energia, però cal tenir en compte que el cafè és un estimulant, i el cos quan s'acostuma demana cada cop més, per la qual cosa hi ha altres opcions per tenir energia com dormir bé, fer exercici i mantenir-se hidratat.
4. No afegir greixos saludables
Molts aliments per esmorzar estan plens de carbohidrats, com pastes industrials, cereals ensucrats, galetes... i és un gran error. Hem d'incorporar greixos saludables per mantenir-nos plens d'energia durant més temps. Per exemple, una torrada de pa integral amb alvocat pot ser l'esmorzar perfecte, o bé un iogurt baix en greix acompanyat de fruita, cereals o fruita seca per sadollar-se.
5. Triar aliments dolços per esmorzar
Els aliments tradicionals per començar el dia, com els cereals, les galetes i els pastissos, solen amagar tones de sucre. Intenta evitar-los, substituint-los per alternatives sanes i sense calories camuflades que no aporten res al nostre organisme.
6. Menjar només carbohidrats
I és que tot i ser una font d'energia saludable, no són l'única cosa que el cos necessita per funcionar de la millor manera. Les proteïnes i els greixos triguen més a gastar-se com a combustible i mantenen saciat per més temps. Tenir un bon equilibri de proteïnes, greixos i carbohidrats pot evitar que el sucre a la sang es dispari. Un bon esmorzar ha de ser una barreja de proteïnes i aliments rics en fibra, per exemple, ous amb verdures, iogurt grec amb fruites, nous i llavors, una combinació perfecta per mantenir estable el sucre a la sang i l'estómac ple.
7. Confiar en els ous per obtenir proteïnes
Els ous, especialment els remenats, són una opció en molts esmorzars, però no cal menjar-los tan sovint. Cal prendre'ls amb moderació i variar, menjant cada dia una mica diferent.
8. No beure suficient aigua al matí
Una de les primeres coses que cal fer quan ens aixequem és beure un got d'aigua, idealment amb una mica de llimona. De vegades, la set ens enganya fent-nos creure que tenim gana, però si et mantens hidratat des del principi, serà menys probable que passi.
9. Beure sempre llet desnatada
La llet sense greix pot semblar una opció, però el que s'estalvia en calories es perd quan el cos no en pot absorbir els nutrients. La llet de soja, ametlles i coco pot ser una alternativa saludable a la llet làctia, si es fan servir versions sense sucre afegit.
10. No gaudir d'un antull
Una part crucial d'una alimentació saludable és gaudir. De vegades, els desitjos són una bona opció. No cal abusar de menjars poc sans, però tot en la seva justa mesura. El més important per a una bona nutrició és l'equilibri i la varietat.
- Pintades contra els establiments turístics i ciclistes de Girona
- Una cadena de menjar xinès amb 1.300 establiments al món, aterra a Girona
- Una gironina se situa entre els millors químics d’Espanya
- Troben a Salt un home de 38 anys desaparegut a Màlaga des de fa més d'un mes
- L'últim dia de l'espisodi de pluges deixa calamarsades importants a les comarques gironines
- Això és del que més es penedeixen les dones al final de la seva vida segons un estudi de Harvard
- Un advocat denúncia el Girona davant la UEFA i demana fins i tot el seu descens pel fitxatge de Dovbyk
- El nou producte estrella de Mercadona que costa menys de tres euros