Saps què és una pseudoteràpia i si és fiable?

L'OCU ens explica quines estan regulades i demostrades científicament

A més, coneixeràs les que estan pendents de revisió, tot i que te les venguin com a teràpies alternatives fiables

Saps si les teràpies alternatives estan avalades pel Ministeri de Sanitat?

Saps si les teràpies alternatives estan avalades pel Ministeri de Sanitat? / freepik

Cristina Clopés

Cristina Clopés

Recórrer a alternatives per cuidar la nostra salut és un fenomen que no sorprèn. Com més pur mantinguem el nostre cos, millor ens sentirem. Tot i que, en molts moments és essencial prendre medicaments i sense ells no podríem passar el malestar o malaltia que tinguéssim. Però, si podem recórrer a teràpies alternatives per curar o prevenir certes malalties; per què no fer-ho? Aquí apareixen les pseudoteràpies; cada vegada més esteses. Però compte, perquè no totes són considerades com a tal i són estafes mèdiques. L'OCU ens explica quines són considerades fiables i quines no.

Les teràpies alternatives

Per tal de revisar totes les teràpies alternatives i comprovar que, realment hi ha una evidència científica que les empara, el Ministeri de Sanitat, a finals de 2018, va crear el Pla per la Protecció de la Salut davant les Pseudoteràpies. En aquest pla es van contemplar 139 teràpies alternatives.

La pseudoteràpia és una pràctica o teràpia amb una finalitat sanitària i amb una evidència científica que demostri la seva eficàcia.

Per saber més sobre les pseudoteràpies i les pseudociències, el Ministeri de Sanitat i el de Ciència van crear el portal #ConNprueba. D'aquesta manera pots anar comprovant quines són considerades vàlides des del punt de vista científic, amb evidència clara.

139 pseudoteràpies: quines estan avalades pel Ministeri de Salut i el de Ciència?

Les pseudoteràpies acceptades

  1. Ioga 
  2. Dieta macrobiòtica
  3. Meditació i mindfulness
  4. Teràpia floral
  5. Reflexologia podal
  6. Acupuntura en dolor crònic no oncològic d'origen musculoesquelètic
  7. Magnetoteràpia estàtica en el tractament del dolor
  8. Sanació espiritual activa
  9. Teràpia amb ventosa en patologies no osteomusculars
  10. Massatge tailandès en algunes condicions clíniques seleccionades
  11. Mètode Pilates en certes condicions clíniques seleccionades
  12. Massatge estructural profund
  13. Musicoteràpia per l'ansietat, l'estrès i la depressió

53 teràpies per revisar

A continuació us deixem les 53 teràpies encara no revisades. Segons el Ministeri de Sanitat, el 2025 totes les teràpies pendents de revisar, ho estaran! A més, des de l'OCU ens informen que tot i que no trobem aquí alguna teràpia que ara circuli per les xarxes o algun altre canal, això no garanteix que sigui vàlida; així que, compte!

"Abrazoterapia", digitopressió, aromateràpia, artteràpia, auriculoteràpia, ayurveda, "biodansa", teràpia amb cavalls o hipoteràpia, chi-kung o qi-gong, constel·lacions familiars, cromoteràpia, crudivorisme, drenatge limfàtic manual, infermeria naturista, fitoteràpia, gestalt, hidroteràpia, hipnosis natural, homeopatia, cinesiologia, kundaliní yoga, limfodrenatge, luminoteràpia, massatge ayurvèdic, medicina naturista, medicina natural xinesa, moxibustió, naturopatia, osteopatia, panxakarma, programació neurolingüística, psicoteràpia integrativa, quiromassatge, quiropràxia, reiki, respiració conscient integrativa, risoteràpia, seitai, shiatsu o shiatsu namikoshi, "sonoteràpia", tai xi, tècnica Alexander, tècniques d'alliberació emocional o relaxació, teràpia craneosacral, de polaritat, floral de Bush, teràpia natural, visualització, ioga de polaritat i zero balancing.

Les altres 63 teràpies

Si fem els càlculs, veurem que encara queden 63 teràpies sense etiqueta. Què passa amb elles? Doncs que sí que hi ha estudis publicats, però no es confirma la seva eficàcia i seguretat. Així doncs, encara queda tornar-les a revisar i avaluar els resultats. Aquest procés l'està duent a terme la Xarxa Espanyola d'Avaluació de Tecnologies Sanitàries i Prestacions del Sistema Nacional de Salut (REDETS).

Que demana l'OCU

Una informació contrastada respecte a les pseudoteràpies, ja que, segons els consumidors, moltes vegades aquestes teràpies són enganyoses i no fan la funció desitjada. Així doncs, no observen millora.

També demanen una normativa que asseguri la protecció de la salut davant aquestes pseudoteràpies. 

I per a finalitzar, l'OCU espera que el Sistema Sanitari comenci a treballar en les diverses carències que sent l'usuari (pacient), el qual accedeix a les pseudoteràpies perquè no se sent satisfet en l'atenció, solucions o temps d'espera per solucionar la seva afecció.