El president d'honor de la Confraria de Sant Elm de Lloret, Agustí M. Vilà i Galí, president de l'entitat durant dècades, va morir ahir amb 92 anys. Doctor en Enginyeria Industrial per la UPC i diplomat en Administració d'Empreses per IESE, era també historiador i escriptor, les seves grans passions.

El seu interès pel passat mariner de Lloret va derivar en incomptables publicacions, sobretot després de jubilar-se el 1987. El 1983 va publicar "Les nostres veles", un recull d'anècdotes sobre vaixells construïts a la vila, el 1989 va publicar "La marina mercant de Lloret. Segles XVIII i XIX". El van seguir "El cabotatge a Lloret", i llibres d'altres temàtiques sobre història local com "La indústria surotapera a Lloret", "Pilots, Carrilaires i Tapers" o "El canonge Vilà i el seu temps", entre altres. Actualment era membre del consell redactor del butlletí Sesmond de l'Arxiu Municipal.

Precisament, l'actual president de la Confraria, Agustí Blanch, va avançar que Vilà havia de presentar el dia 27 un nou llibre, en el marc del sopar del Casinet, sobre "una història de Sant Pere del Bosc". Un llibre, com tots, "molt ben escrit i documentat", va dir. Blanch va recordar després de la guerra, quan "es va acabar la història de la marina comercial de vela", l'entitat va patir una davallada. "Ell la va reviure" i després "ens ha animat a tots a continuar".

Per la seva part, l'alcalde de Lloret, Romà Codina, va lamentar ahir la pèrdua de Vilà i va donar el condol de l'Ajuntament a la família. El batlle va definir Vilà com una persona "sempre vinculada a la vila", el qual deixa "un llegat molt important per la cultura de Lloret". Codina va recordar les nombroses publicacions escrites per Vilà de "temes mariners, de comarca, de la indústria del suro... ho explicava molt bé i de manera entenedora. És una pèrdua però deixa una gran empremta", va sentenciar.