L'alcalde de Caldes de Malavella, Salvador Balliu, ha comprat a través d'una de les seves societats empresarials, la casa del paratge de Sant Maurici -l'única part que no era municipal- on té previst obrir-hi un restaurant. Així mateix ho va afirmar ahir el mateix Balliu, qui va aclarir que aquesta operació l'ha realitzat com a empresari i que per tant, no té res a veure amb el seu càrrec com a batlle de la localitat selvatana.

«Una part d'una de les meves societats ha comprat la finca que feia vuit anys que estava a la venda», va subratllar Balliu, qui va afegir que ara «està al meu nom», i que n'ha pagat «el preu de mercat». «A banda de ser alcalde, segueixo tenint els meus negocis particulars», va concretar el també empresari caldenc, qui va puntualitzar que «no té res a amagar», i que per això el regidor Sergi Mir (CiU), ja va avançar la notícia d'aquesta compra a la reunió que es va fer dijous a la nit al Casino, justament per crear una entitat sobre Sant Maurici.

Aquest paratge, menys la casa i una franja de terreny que hi ha al davant de l'edifici, va ser comprat per l'Ajuntament el maig de l'any passat al seu propietari, Lluís Quer, per un total de 300.000 euros que el consistori va obtenir amb la venda el 2014 d'una parcel·la municipal al golf que el PGA va adquirir per 1.313.528 euros. L'acord incloïa la compra de 17.644,23 metres quadrats dins dels quals hi ha: l'ermita del segle XIX, les restes de la capella anterior, les restes del castell de Malavella (amb primeres referències escrites el 1052), els entorns dels tres edificis, el porxo, les esplanades de davant de la casa i de davant de l'ermita, la gran esplanada que hi ha a l'esquerra del camí d'accés a Sant Maurici i una part de terreny a l'altre cantó del camí.

L'acord de compra però, no incloïa aquesta casa que durant molts anys va ser un restaurant i que ara, segons va anunciar Balliu, podria tornar a ser-ho. «S'està creant una societat per mirar de muntar un restaurant com el que hi havia hagut», va dir el batlle caldenc afegint que en un poble, la creació de nous negocis en «temps de crisi» és «molt necessari». «Jo només hi veig coses bones pel poble», va dir Balliu respecte a l'obertura d'aquest nou restaurant. Així mateix, també va recalcar que aquest edifici necessitarà «una gran inversió» ja que actualment, està antiquada. «S'ha de posar tot el dia i implica arreglar i canviar moltes coses. Hi ha molta feina a fer», va remarcar.

Cap part en venda

Amb aquesta compra per part d'una de les societats de Balliu, ja no resta cap espai d'aquest paratge a la venda. Històricament, aquests terrenys que eren de l'Església, es van posar a subhasta el 1843 i es van adjudicar a quatre veïns de Caldes que van passar a ser 15 propietaris al cap de 4 anys. Es va comprar la finca davant de notari i amb la voluntat de garantir el culte en el santuari a Sant Maurici i descartant que se'n pogués treure altre profit.

Es van succeir confrontacions al llarg del temps entre els propietaris, ja que la finca era indivisa. Això implicava que no es podia vendre ni fer-hi actuacions sense el consentiment de totes les parts. Finalment, la finca va ser comprada sencera per Lluís Quer que després va desistir de la idea inicial de fer un restaurant a la casa, ocupada els últims anys, per membres de l'Associació per a la Defensa de la Kultura (ADK).