La CUP va fer públic ahir que el conseller delegat d'Aigües de Blanes SA, Narcís Piferrer, està essent investigat al jutjat de Blanes per la presumpta «gestió fraudulenta» d'aquesta societat mixta, constituïda en un 51% per l'Ajuntament blanenc i en un 49% per l'empresa privada Girona SA. Piferrer també està investigat pel jutjat de Girona per una presumpta apropiació indeguda quan era conseller delegat de l'empresa mixta d'Aigües de Girona, Salt i Sarrià (AGISSA), on està previst que declari el pròxim 4 de novembre.

Segons va explicar el regidor de la CUP Jaume Pujadas durant el ple municipal, Piferrer hauria «pres decisions per afavorir la part privada, que també dirigeix i de la qual té accions» en detriment de la pública. «La sindicatura de comptes ja ha alertat dues vegades de les pràctiques fraudulentes i l'opacitat de Girona SA», va dir Pujadas durant la votació relacionada amb la municipalització de la societat Blanes Medi Ambient, SAU qui gestiona la deixalleria.

«Demanem que es retiri aquest punt, no perquè estiguem en contra de la municipalització, sinó pels dubtes que ens genera aquest procés d'adquisició», va dir l'edil de la CUP, qui va afegir que «com més clara és l'aigua i més bon gust té, més microbis hi ha».

La societat mixta Blanes Medi Ambient, SAU, que depèn d'Aigües de Blanes SA, va ser constituïda el 2004 i se li va adjudicar la gestió de la deixalleria fins al 31 de desembre de l'any 2031. El que proposava ahir l'equip de govern era adquirir el 100% de les accions i passar la gestió de la deixalleria al Consell Comarcal de la Selva, i conseqüentment a la societat mixta Serveis Mediambientals de la Selva Nora, indemnitzant Girona SA amb 60.000 euros en concepte de perjudici pels 15 anys de contracte que encara li quedaven.

«A la vista dels fets, creiem que és imprudent i que cal una investigació ferma per part de l'Ajuntament, i més quan es beneficia la part privada», va dir Pujadas, qui va demanar com a pas previ indispensable per tirar endavant aquesta operació, una auditoria de control financer i d'eficàcia de la societat Blanes Medi Ambient, i la creació d'una comissió de tècnics municipals que fiscalitzin l'acció d'aquesta societat i Aigües de Blanes.

En mans de la justícia

Per la seva part, l'equip de govern (PSC, ERC i CiU) va recordar la presumpció d'innocència i va defensar l'acord econòmic amb Girona SA. «L'únic que puc comentar és que estem en un estat de dret i la presumpció d'innocència encara preval», va dir el regidor d'Hisenda, Nicolás Laguna (PSC).

«Per llei, Aigües de Blanes podia haver cobrat 210.000 euros, però vam arribar a un acord per pagar-ne 60.000. No veig que la societat -que presideix l'alcalde, actualment Miquel Lupiáñez (PSC)- tingui beneficis en aquesta operació» va afegir l'edil socialista. La resta de grups municipals van coincidir en el fet que, tenint en compte aquestes sospites, desvincular-se de Girona SA és la «millor opció» i partits com C's o Batega van subratllar que s'ha de deixar que la justícia «faci el seu recorregut».

En el moment de la votació, els dos regidors de la CUP -Jaume Pujadas i Clara Castrillo- van abandonar la sala de plens «per no ser part d'aquesta decisió» i el punt es va aprovar amb el vot a favor dels 18 regidors municipals restants, ja que faltava Marian Anguita (ICV-EUiA) qui va ser baixa per malaltia.