24 de novembre de 2016
24.11.2016

Blanes estudia avançar l'horari de tancament d'alguns locals de nit d'Els Pins

L'Ajuntament ha informat que la mesura, que pretén acabar amb les molèsties per sorolls i aldarulls a aquest barri i al de La Plantera, podria afectar un determinat nombre d'establiments d'oci nocturn o només un d'ells, la discoteca Arena

24.11.2016 | 00:50
Imatge de la junta de seguretat extraordinària celebrada dimarts al vespre.

L'Ajuntament de Blanes estudia la possibilitat de dictar una ordre de reducció de l'horari de funcionament de les discoteques a la zona d'oci nocturn de la vila –situada al barri d'Els Pins, al costat de La Plantera– perquè s'avanci dues hores el tancament als caps de setmana. La reducció podria afectar un determinat nombre de locals situats en aquesta zona, o bé fer-ho tan sols en un d'aquests establiments, la discoteca Arena. Actualment es permet l'obertura fins les sis del matí, de manera que a partir d'ara, si finalment es pren aquesta decisió, s'haurà de tancar a les quatre de la matinada.

L'alcalde, Miquel Lupiáñez, proposarà aquesta mesura a una Comissió Informativa i demanarà el dictamen de totes les forces polítiques municipals que hi participen. Si la proposta prospera, s'emetrà un Decret d'Alcaldia fent el requeriment a un establiment o a un grup de locals d'oci nocturn, segons el que es decideixi.

Aquesta és la conclusió de la Junta de Seguretat celebrada dimarts al vespre a l'Ajuntament, convocada amb caràcter extraordinari. La trobada tenia un únic objectiu: debatre i trobar una solució definitiva a les molèsties de sorolls i aldarulls denunciats de manera reiterada principalment pels veïns d'Els Pins i La Plantera, així com diversos fets delictius que se n'han derivat els últims anys. La reunió la van encapçalar l'alcalde, el delegat del govern de la Generalitat, Eudald Casadesús, el delegat d'Interior, Albert Ballesta, i representats dels grups polítics municipals. També van participar-hi oficials de tres cossos de seguretat, entre ells el cap de l'ABP dels Mossos d'Esquadra a la Selva Litoral, David Castro; el cap de la Policia Local de Blanes, Joan Garcia; i el cap de la Policia Nacional de Lloret, Antoni Dalmau. Com a convidats, també van ser-hi les presidentes de les dues associacions de veïns afectades: Rosa Riba (Els Pins) i Antònia Coll (La Plantera).

La idea de convocar els representants de les entitats veïnals va ser per expressa petició del Síndic de Greuges, que durant aquest 2016 ha fet arribar fins a deu reclamacions a l'Ajuntament de Blanes per temes relacionats amb molèsties de sorolls i aldarulls a la zona d'Els Pins i La Plantera. Nou d'aquestes reclamacions eren queixes veïnals on s'esmentava explícitament la Discoteca Arena.

Els darrers anys –i especialment des del 2015, quan fins i tot es van arribar a organitzar patrulles ciutadanes–, s'han denunciat casos de comportaments incívics, sorolls i aldarulls centrats majoritàriament a la zona d'oci nocturn, entre Els Pins i La Plantera. De fet, en anteriors Juntes de Seguretat celebrades, ja s'havia posat sobre la taula la possibilitat de restringir l'horari com a solució.

El març d'aquest 2016, el ple municipal va acordar la suspensió d'atorgament de llicències per a la instal·lació i ampliació d'activitats o usos recreatius musicals a la zona d'Els Pins. Paral·lelament, també es va aprovar un Pla d'Inspeccions tècniques a establiments de la zona d'oci nocturn per la problemàtica relacionada amb la repercussió que tenen aquests establiments en el descans de veïns de la zona, sense cap mancança destacada. A nivell policial, després que l'estiu del 2015 semblava que hi havia una davallada dels actes incívics, les estadístiques han demostrat que la problemàtica continua latent; malgrat el treball conjunt de la Policia Local i els Mossos d'Esquadra, que han reforçat la presència dels respectius efectius i han incentivat l'obertura d'actes, inspeccions.

La discoteca Arena també va posar en marxa diverses mesures, entre elles un bus nocturn que recull els joves quan surten de la discoteca i els trasllada directament fins l'estació de tren, ja que és en aquest itinerari quan s'han registrat la major part de comportaments incívics i aldarulls. D'altra banda, també n'ha proposat d'altres, com ara establir videovigilància, fer el tancament del carrer o bé posar en marxa agents cívics.

Segons les conclusions exposades tant pels cossos policials com per les autoritats competents en la matèria, el tipus d'usuaris que atrau principalment la publicitat que fa la discoteca Arena suposa que arribin de fora de Blanes un perfil molt determinat de joves que acaba protagonitzant aldarulls i incidents. Majoritàriament són nois de 16 anys, amb poc poder adquisitiu, que es trasllada fins aquí en tren procedent des de Badalona, Sant Adrià, el Prat de Llobregat i altres localitats, atrets per l'oferta d'alcohol, noies i marxa tota la nit, fins quarts de set del matí, van explicar posteriorment fonts de l'Ajuntament.

Canvi de model

Després de la reunió de la Junta de Seguretat, l'alcalde ha demanat a la Policia Local i els Mossos d'Esquadra que emetin sengles informes que ajudin a poder prendre la decisió sobre l'abast de la mesura: si l'avanç de l'horari de tancament es fa en un sol local, o bé en un grup d'establiments d'una determinada zona. Val a dir que, durant la trobada de la Junta de Seguretat, diversos grups polítics van pronunciar-se inicialment d'acord, i també van posar sobre la taula la necessitat d'un canvi en el model d'oci nocturn que impera a Blanes.

En aquest darrer sentit, l'alcalde va coincidir-hi, remarcant que el que cal fer és trobar el necessari equilibri entre un oci nocturn que sigui compatible amb el Turisme Familiar i el Turisme Esportiu que es vol seguir atraient com a marca del municipi: «No vull matar l'oci nocturn, vull acabar amb aquesta mala praxis. Ens estem jugant que pugui acabar havent-hi un incident que sigui molt greu, irreversible, i no vull tenir aquesta responsabilitat moral ni penal si no actuem».

Compartir a Twitter
Compartir a Facebook