La Fundació Mona, ubicada des de l’any 2001 a Riudellots de la Selva, està buscant nous terrenys on traslladar el centre de rescat. Segons va explicar en un comunicat la seva directora i fundadora, Olga Feliu, l’espai que ocupen actualment -cedit per l’Ajuntament de Riudellots- els ha quedat petit i a causa dels canvis en les regulacions que afecten aquest terreny no poden edificar o construir noves estructures. «L’espai on estem ara no ens permet portar a terme nous projectes ni continuar ­ajudant tots els primats que ho necessiten», va assegurar Feliu a l’escrit.

Una limitació que, segons va explicar, afecta tant el nombre d’animals que poden rescatar com la resta d’activitats «igualment importants que es desenvolupen al centre», com són les educatives i de formació. «Tenim un projecte ambiciós i volem fer realitat el somni de ser la solució per a tots aquells primats que avui dia estan a l’espera de la nostra ajuda» va reivindicar la directora en el document.

Tot i que busquen un nou ter­reny, des de la Fundació van recalcar la importància que aquest no es trobi lluny de Girona -i que podria ser igualment a Riudellots- sobretot tenint en compte el Màster de Primatologia que imparteixen conjuntament amb la Universitat de Girona (UdG). Segons va explicar l’entitat, primer van intentar trobar, sense èxit, terrenys públics que responguessin a les seves necessitats. Per això ara, han optat per ampliar la crida a particulars que puguin tenir un espai adequat, que es posin en contacte amb ells a l’adreça info@fundaciomona.org.

Aquest terreny ha de tenir com a mínim 10 hectàrees i ha de disposar d’aigua potable i electricitat. Una vegada estiguin instal·lats, la idea de la Fundació Mona és construir-hi un edifici pioner dissenyat amb criteris d’eficiència energètica i sostenibilitat. Per tal de minimitzar el consum es vol fer una coberta vegetal de l’edifici per millorar-ne aïllament, aprofitar la ventilació natural o fer una orientació solar adequada. També s’hi inclouran criteris d’alta eficiència com: l’ús d’energia geotèrmica, captació solar o aprofitament d’aigües pluvials. A més, està previst que el nou centre compti amb les instal·lacions per continuar rescatant i mantenint de per vida més ximpanzés i macacos i d’altres espècies de primats; amb aules d’estudi i una sala d’actes; i amb diverses zones adaptades perquè les visites guiades tinguin poc impacte al dia a dia dels primats.

Feliu va voler agrair «profundament» a l’Ajuntament de Riudellots la seva col·laboració durant aquests 16 anys.