La Direcció General de Pesca i Afers Marítims del Departament d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació (DARP) va coordinar ahir l'operació de retirada d'una xarxa de pesca abandonada al litoral de Blanes, situada sobre una barra rocosa amb coral·ligen a gairebé 40 metres de fondària, d'una llargada aproximada d'uns 100 metres i una plomada d'uns 500 quilos de pes.

L'extracció de la xarxa va ser possible gràcies a la col·laboració dels científics de la Universitat de Barcelona, el personal de la Unitat Aquàtica dels Mossos d'Esquadraque és qui va detectar la xarxa i va donar l'avís.

El desenvolupament d'aquest dispositiu, que va integrar tots els actors implicats, ha de servir per avançar en la definició del Protocol científic-tècnic que el DARP està treballant amb científics de la Universitat de Barcelona, i amb el qual l'administració pesquera catalana fa un pas endavant per lluitar contra l'anomenada pesca fantasma i així millorar l'estat dels recursos marins vius de què depèn la pesca i d'altres activitats marítimes com el busseig.

Aquest Protocol detallarà les actuacions a dur a terme per minimitzar els possibles efectes negatius sobre els ecosistemes marins de l'anomenada «pesca fantasma», calaments antireglamentaris detectats al llarg de tot el litoral de Catalunya, abandonats o perduts a la mar a causa de temporals.

Els arts de pesca perduts o abandonats a la mar poden tenir diversos impactes sobre els ecosistemes i els recursos marins vius amb conseqüències sobre la pesca i algunes activitats marítimes recreatives. A més de la possible captura continuada d'espècies comercials i no comercials, l'anomenada pesca fantasma; també poden tenir impactes físics negatius sobre hàbitats bentònics d'interès per a la pesca, per exemple.