Lloret de Mar no vol que Costes dragui 500.000 metres cúbics de sorra del fons marí que es troba entre aquesta localitat i Tossa de Mar per traslladar-la als espigons de Sant Antoni de Calonge. Així ho va donar a conèixer ahir el consistori qui va informar que ja ha enviat un requeriment al servei provincial de Costes per manifestar la seva oposició a l´actuació.

«No ens ho han comunicat oficialment», va lamentar el regidor de governació, Jordi Sais, qui va criticar que encara estan esperant alguna notificació oficial referent a les dotze llicències que el Ministeri d´Agricultura ha concedit per pescar corall vermell en aigües exteriors entre Begur i Arenys de Mar.

El requeriment enviat a Costes, recorda que l´any 2011 Lloret va manifestar un rebuig unànime a fer «qualsevol intervenció» d'estabilització de la platja, que entre altres actuacions preveia el dragatge del front litoral del municipi.

El consistori també recorda que el dragatge en zones com Blanes i el delta de la Tordera per proveir de sorra les platges del Maresme, van ser «experiències desastroses» que s´han traduït en «problemàtiques recurrents com que any rere any malmeten la platja i el passeig de s´Abanell de Blanes» i que «impliquen un impacte sobre el fons marí i els hàbitats litorals propers».

Finalment, el requeriment subratlla que la zona en la qual es vol actuar forma part de l'àmbit d'influència d'espais protegits de la Xarxa Natura 2000 i el PEIN del Massís de Cadiretes. «Lloret de Mar emprarà quantes eines legals i judicials siguin necessàries per evitar l'actuació», va avançar el regidor de Medi ambient, Jordi Orobitg qui va concretar que també s´ha requerit a Costes que faciliti tots els estudis tècnics i ambientals que habiliten aquest dragatge.

Reforma dels espigons

Els 500.000 metres cúbics de sorra que es volen dragar del fons marí situat entre Lloret i Tossa de Mar han de servir per estabilitzar la platja des Monestri a Sant Antoni i al mateix temps, protegir el front marítim de les llevantades.

La subdelegació del govern de l'Estat a les comarques gironines ja ha adjudicat la redacció del projecte a l'empresa Ingemed amb un termini màxim d'execució de sis mesos. Un cop enllestit, s'haurà de fer la licitació de les obres que es preveu que sigui a partir de l´any vinent.

Basant-se en les conclusions de l'estudi batimètric fet per la Universitat de Cantàbria, el que es farà serà suprimir un espigó i allargar el que hi ha al costat, amb una part submergida que acabarà fent angle. Pel que fa a l'espigó del final, que pertany a Palamós, també es reformarà amb aquesta forma d'angle.

Ambdues construccions tindran la imatge d´una mena de «braços» per retenir la sorra i consolidar la platja des Monestri. Els espigons amb forma de «t», construïts fa 40 anys, es conservaran complint així amb el que es va decidir en assemblea durant la presentació de l'avantprojecte l'any 2013.

El cost de l'obra s'assumirà íntegrament des del Ministeri de Medi Ambient.