"Vaig observar que s'aturaven davant del vidre recolzant la mà i donant forts cops amb la mirada descomposta. Volien sortir d'allà". És el relat del fotògraf Miguel Ángel Rubio Robles, de Madrid, que va obtenir diumenge el Premi d'Honor Montphoto.

1. La fotografia que participava en la categoria de Denuncia Ecològica va ser presa al zoològic de Madrid. Li va cridar l'atenció la gran quantitat d'empremptes impreses al cub de cristall on hi ha els micos caputxins (Cebus apella).

La Gala dels premis es va celebrar a Lloret de Mar en un cap de setmana amb diverses activitats.

2. En la categoria de Montaña la imatge que va obtenir el primer premi ha estat la captada per Stan Cosmin. La fotografia mostra la montanya d'Unedoara, al Parc Nacional Retezat (Rumania). Els boscos s'han format des de la darrera edat del gel i han conservat la seva naturalitat fins avui. És el vincle entre el passat i el futur. La imatge vol explicar que actualment els parcs no reben l'assesorament científic internacional sobre la no intervenció (UICN) i el Govern legalitza la sivicultura en àrees protegides.

3. La foto guanyadora en la categoria Activitat de Montanya ha estat per Aitor Gonzalez Barinagarrementeria que mostra un dia d'hivern amb bon temps al Castro Valnera (Cordillera Cantàbrica).

4. En la categoria Mamífers ha obtingut el primer premi una imatge de Vincze Balint de Paks. Una tendra imatge amb cries d'esquirol al Parc Nacional d'Hongria. "Un comportament veritablement commovedor i gairebé humà", explicava el fotògraf.

5. Arturo de Frias Marques va guanyar el primer premi en la categoria Aus. Es poden veure pingüins a la Peninsula Antártica durant les caminades pel gel entre el lloc on posen els ous, a centenars de metres del mar, i la costa per anar a buscar menjar.

6. Primer premi categoria Altres Animals per al fotògraf Vincze Balint de Paks que va retratar a principi de primavera una granota mascle que desenvolupa una coloració blava brillant durant la temporada d'aparellament.

7. Un mosaic floral de Pedro Javier Pascual Hernández captat a la serra d'Albarracin, a Teruel, s'ha endut el primer premi en la categoria Món Vegetal. En una petita llacuna a la serra es poden veure les plantes de Verónica, unes flors que amb el pas del temps van caient a l'aigua formant un mosaic.

8. Guanyadora en la categoria Paisatge ha estat una foto fde Javier Herranz. Són dunes al Sahara occidental, al Marroc. "Seguir les empremtes d'una caravana de camells és la millor manera de fotografiar el desert sense perdre's aquell entrellaçat de dunes de sorra de suas colors ben rematats pels darrers raigs de llum de la posta de sol".

9. Primer premi en la categoria Món Subaquàtic per la fotografia de Claudio Ceresi. La imatge va se presa durant una immersió nocturna a Manado on va trobar aquest calamar. El fotògraf relata que l'animal el va seguir durant la immersió i es va adonar que utilitzava les seves llums per caçar.

10. Una imatge captada per Andrés Miguel Domínguez, al Parc Natural Serra de Grazalema, a Cadis, ha guanyat el primer premi en la categoria Macro.

11. La natura sovint dona imatges curioses. En la categoria Art en la Natura el fotògraf José Manuel Gandío retrata la migració del mosquiter comú (Phylloscopus collybita), una espècie abundant als aiguamolls de Txingudi.

12. En la categoria Participació Jove, Marcos Díaz de Blascomillán ha obtingut el primer premi per la imatge d'un camaleó comú. És una espècie amenaçada i difícil de veure. A la imatge es menja un saltamartí en uns arbusts a tocar una platja murciana.