n Davant d'una considerable expectació mediàtica i acompanyats d'una trentena de persones que els donaven suport, van arribar ahir els tres membres del CDR que van protagonitzar una picabaralla amb un home a Blanes per la col·locació d'uns llaços grocs davant del seu restaurant el passat 29 d'agost. La Guàrdia Civil els acusa per aquests fets de delictes d'odi, injúries i desordres públics.

Els tres activistes van entrar puntualment a les dotze del migdia a la caserna del cos policial a Girona acompanyats de la seva advocada, Montserrat Vinyets. Paral·lelament, a més de la concentració de suport, hi havia desplegat un dispositiu dels Mossos d'Esquadra, que es va col·locar davant de l'edifici amb un total de set furgonetes d'efectius de l'Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), per tal de controlar la zona mentre s'estigués portant a terme aquesta declaració. Al cap d'una hora sortien entre aplaudiments els tres blanencs i l'advocada.

Picabaralla pels llaços

La denúncia als tres activistes va ser interposada per l'amo del restaurant Sol d'Or, ubicat al passeig Cortils i Vieta. Va ser allà on els membres del CDR van col·locar llaços grocs davant del local, concretament en unes pilones situades a la vorera, i on van tenir posteriorment una picabaralla amb el propietari. Segons la defensa, «que es pengessins els llaços grocs a la via pública no és objecte de la denúncia», però sí que ho és el que va passar després.

El propietari denuncia tota una sèrie d'insults i posa també de relleu que es va intentar accedir al seu negoci. A més, considera que hi ha hagut una sèrie de repercussions a les xarxes socials. Uns arguments amb els quals els activistes no estan «gens d'acord».

«S'haurà de veure si tot el que s'explica a la denúncia queda acreditat o no», va relatar l'advocada, ja que « hi ha un conjunt de proves extretes de les xarxes socials que encara no hem vist, només quan tinguem la còpia podrem veure realment en què es concreta tot això que es diu que apareix i que li ha causat perjudici».

Una qualificació «agosarada»

Tal com va explicar Vinyets, la Guàrdia Civil els acusa de delictes d'odi, injúries i desordres públics. Una qualificació que l'advocada va titllar «d'agosarada». Durant la seva compareixença d'ahir els tres es van acollir al seu dret a no declarar «a l'espera de poder analitzar el contingut de l'atestat i la denúncia», va apuntar la lletrada. «Volem esperar que l'atestat es traslladi als jutjats de Blanes i, un cop allà, decidirem quina estratègia s'agafarà en base a l'instrucció», va explicar.

Preguntada per la versió dels tres membres del CDR, la seva defensa va preferir no entrar encara en gaires detalls, ja que creu que «moltes vegades les manifestacions que es fan, en el que sembla que és l'exercici del dret a la participació política i la llibertat d'expressió, després tenen repercussions i una mica en vista del que passi ens reservem explicar o no unes coses fins que tinguem còpia del contingut íntegre d'aquesta denúncia». El que no es descarta és que es pugui acabar presentant una denúncia en contra del propietari del restaurant.

A més, tal com recull l'ACN, fonts del CDR també van concretar que no és la primera denúncia que l'amo del restaurant interposa contra membres del col·lectiu perquè també ho va fer davant la policia local per una picabaralla del mes de maig.