La Coordinadora per a la Salvaguarda del Montseny, conjuntament amb Depana, SEO/BirdLife i Ecologistes en Acció, han iniciat una campanya per aconseguir una proposta de Llei de protecció del Montseny, en forma d'Iniciativa Legislativa Popular (ILP). En aquests moments estan cercant persones perquè actuïn com a fedatàries -les persones que han de vetllar per l'autenticitat de les signatures que es recolliran i que hauran d'assistir un dia laborable al Parlament de Catalunya per tal de ser nomenats oficialment- i seguidament pretenen iniciar la recollida de signatures.

Segons detallen en el portal que han creat per dur a terme la ILP, ilp-montseny.cat, fa tres anys una sentència del Tribunal Suprem va deixar 1.700 hectàrees del Montseny desprotegides i va posar en dubte la situació de la resta dels entorns de l'emblemàtic espai. Apunten que la «inoperància» de la Generalitat de Catalunya i Diputacions de Barcelona i Girona ha permès «un increment de la degradació».

Amb aquesta ILP pretenen aturar alguns dels projectes que ha acumulat el Montseny i que consideren que «posen en risc» els corredors biològics existents, la conservació de les espècies protegides i els mateixos recursos ambientals d'aquest espai natural. Així com espècies emblemàtiques úniques, com el tritó del Montseny, que estan en perill d'extinció.

Ampliar la protecció

Per tot plegat, busquen protegir el Montseny amb una llei amb uns rangs de protecció superiors als que ha gaudit històricament, basada en les figures de Parc Natural, Paratge Natural d'Interès Nacional i Reserves Naturals Integrals, previstes a la Llei 12/1985, de 13 de juny, d'espais naturals. Per presentar la ILP caldran, com a mínim, 50.000 signatures.