La justícia dona la raó a l’Ajuntament sobre el camí de can Juncadella de Lloret

La sentència del TSJC confirma la titularitat pública del camí de ronda i posa fi a una dècada de litigis entre el consistori i la propietat de la finca

L'entrada a la finca de Can Juncadella, en una imatge d'arxiu.

L'entrada a la finca de Can Juncadella, en una imatge d'arxiu. / DAVID APARICIO

DdG

El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ha donat la raó a l’Ajuntament de Lloret de Mar i els veïns podran passar pel camí de ronda de Can Juncalleda, segons va avançar l’emissora Catalunya Informació. El TSJC farà obrir el camí de ronda sud del terme de Lloret, al seu pas per la finca de Can Juncadella. Els amos de la finca, ubicada a Cala Canyelles i vinculats a l’expresident del Kazakhstan, havien presentat un recurs en contra d’una sentència inicial, però el TSJC no l’ha admès a tràmit:«Això posa fi al procés judicial i queda acreditat que el camí és públic. Cal fer un estudi per reposar-lo i refer allò que pertoqui», va declarar l’alcalde, Adrià Lamelas a l’emissora. 

Una resolució del jutjat contenciós administratiu número 3 de Girona obligava els amos de Can Juncadella a obrir el camí al públic, cosa que l’octubre de l’any 2016 la policia local i els agents rurals van obligar a executar, però aleshores l’empresa gestora va anar posant trabes a les persones que hi passen. Fins i tot es van produir enfrontaments entre veïns i la seguretat privada contractada per vigilar la finca. La decisió del TSJC és que no admet a tràmit el recurs de cassació interposat per Flinder Data, la societat titular de Can Juncadella. És una sentència que ratifica de manera definitiva la titularitat pública del camí de Can Juncadella, que va des de Cala Canyelles fins a Cala Morisca. La propietat no pot interposar cap altre recurs en contra, segons fonts municipals.

Vincles amb Kazakhstan

El milionari amb qui es vincula la finca de Can Juncadella és Nursultan Nazarbayev (1940). Tot i que des de l’Ajuntament asseguren que ni tan sols s’han reunit mai directament ni amb els administradors de Flinder Data S.L., sempre a través d’intermediaris. Nazarbayev va ser president del Kazakhstan entre desembre de 1991 i març de 2019. Segons el setmanari The Diplomat, l’expresident hauria acumulat una fortuna de 3.800 milions de dòlars. La mateixa publicació apunta que la filtració dels Papers de Panamà va posar de manifest diverses societats offshore a les illes Verges Britàniques a nom del seu net vinculades al gas i al petroli, un fet que les autoritats de Kazakhstan es van negar a investigar.

Com a administradora única de Flinder Data apareix Olga Aristova, una executiva empresarial resident a Catalunya que el 2015 va substituir en aquest mateix càrrec Assylbek Karibayev, vinculat a una petroliera del Kazahastan. La societat consta com a unipersonal en el registre mercantil.