Més de 50.000 persones han participat al Blanes Urban Fest

El Festival de Música, Art i Dansa Urbana tanca edició amb Focs d'Artifici i Figa Flawas

Del 12 al 14 d'octubre s'han fet una 30a d'activitats, especialment durant les tres nits de concerts

Redacció

El 1er Festival de Música, Art i Dansa Urbana de la Costa Brava, va concloure ahir dissabte la seva singladura amb un trepidant concert a l’escenari del Passeig de Mar farcit de públic. Es tractava d’un doble menú musical encetat per un dels grups emergents de l’actualitat musical arreu del panorama català: Figa Flawas.

O el què és el mateix: Xavier Cartanyà i Pep Velasco, que van fer seu el públic de Blanes amb el seu so fresc, que combina incursions en gèneres urbans i llatins com ara reggaeton i R & B contemporani. El seu directe festiu i ballable ja l’han pogut gaudir d’altres capitals catalanes, on han compartit escenari amb bandes com Zoo, La Pegatina o els Stay Homas. Els acompanyaven ballarines i ballarins que van contribuir a fer encara més lluït l’espectacle.

Els vallencs van exhibir ahir el seu repertori curt però intens, amb lletres optimistes que conviden i reafirmen el bon rotllo que ha presidit les tres nits de concerts del BUF!. Tot just el passat dimecres havien anunciat la presentació del seu nou disc a Salt, en el marc del Festival Strenes que es farà a l’abril. Això després que fa una setmana van publicar l’EP ‘Recent t’arriba la invitació per...’, que inclou les cançons ‘Mussegu’, ‘Diabla’, ‘Xalala, ‘Aurora’ i ‘Xtraterrestres (na de na)’.

Els cinc temes els havien anat publicant al llarg de l’últim mig any, i ja acumula en l’actualitat set milions de reproduccions a la plataforma Spotify. Una prova molt eloqüent de l’èxit musical que han assolit, compartit ahir amb la gran quantitat de públic que els va seguir. Després dels vallesans va ser el torn de DJ Trapella, que havia deixat molt bon gust de boca aquest estiu, amb motiu del Festival de Música Jove, l’Ensorra’t.

DJ Trapella va tornar a impactar positivament al públic de Blanes, que no es va perdre la seva sessió farcida de hits i música alternativa. Guanyador del concurs de DJs de Catalunya d’Europa FM l’any passat, Trapella va oferir una sessió vibrant i popular, acompanyada de la seva oberta declaració d’identitat LGTBQ+, i amb el color lila com a estendard de la lluita feminista completant la seva destresa tècnica que inclou scratch, toneplays i beatjuggling. Un final de festa i, per afegit, del BUF!, que va deixar tothom amb ganes que arribi ja una segona edició del Blanes Urban Fest.

Focs d’Artifici amb la Pirotècnia Valenciana, actual tricampiona

Un esdeveniment tan especial i destacat com el Blanes Urban Fest havia de tenir, per força, un dels atractius que ha fet conegut aquest municipi a nivell internacional: els focs d’artifici. Per això, abans que l’escenari del BUF! vibrés per darrera vegada, el cel nocturn es va il·luminar amb un Castell de Focs amb l’acostumada qualitat que tenen aquestes manifestacions d’art efímer a Blanes.

Per això, es va comptar amb l’actuació de la Pirotècnia Valenciana, l’actual tricampiona del Concurs Internacional de Focs d’Artifici de la Costa Brava que enguany ha complert la 51a edició. Una vegada més, la veterana empresa va demostrar perquè ha estat capaç de guanyar el certamen internacional, que reuneix cada any les millors pirotècnies d’arreu del món.

Balanç positiu del BUF!

El Castell de Focs i el doble concert amb Figa Flawas i DJ Trapella va posar punt i final a tres intenses jornades del Blanes Urban Fest celebrat del 12 al 14 d’octubre, que ha inclòs una trentena d’activitats. Es calcula que durant el Primer Festival de Música, Art i Dansa Urbana han participat més de 50.000 persones, especialment les tres nits d’actuacions musicals que hi ha hagut, sumades a la 30ena d’activitats que s’han organitzat.

Els principals objectius es consideren plenament aconseguits: que el BUF fos una declaració cultural, una fusió de la identitat local amb les diferents manifestacions de la cultura urbana entesa en un ample sentit. Una altra fita assolida ha estat allargar la temporada turística aprofitant el pont de la festa del Pilar, atraient visitants i fomentant l’allotjament, tal com s’ha constatat des del món de l'hostaleria.

Un dels ingredients del BUF! que més ressò ha tingut ha estat el Bonus Track musical que va significar la primera nit del festival, amb la intensa actuació de Leticia Sabater. Era l’ingredient provocatiu i gamberro que s’ha volgut afegir a l’esdeveniment, al mateix temps que ha significat un innegable reclam si es té en compte l’expectació que va crear.

Ara serà el moment de fer valoracions per part de l’organització, l’Ajuntament de Blanes, que ha comptat amb la suma d’esforços de diversos departaments del consistori, així com d’entitats i artistes tant locals com d’arreu de Catalunya. En aquest darrer sentit, és especialment destacable l’aportació del polifacètic artista Aldo Comas, que s’ha implicat amb el BUF! creant el cartell d’identitat.

D’altra banda, s’ha comptat amb la col·laboració de les entitats locals Blanda Skate, Escola Viu Cantant, Erol Urbà, Escola de Dansa Míriam Beltran, Escola de Dansa Daina, @jaycestudio de l’Associació Cultural d’Amics de la Cultura Japonesa, Club Patí Atlètic Blanes, Club Vòlei Blanes, @Saturno i @Bublegum. També han donat suport l’Associació de Botiguers de Blanes Centre (ABBC), així com els establiments turístics AR Apartaments, Càmping La Masia, Càmping Voramar, Hotel Petit Palau i Hotel Pimar & Spa.