De la violència a la convivència: l’espurna del pla de Ciutadania de Sant Hilari

La cooperativa Resilience.Earth colidera aquesta prova pilot impulsada per la Generalitat 

Una trobada de Resilience.Earth a Sant Hilari Sacalm.

Una trobada de Resilience.Earth a Sant Hilari Sacalm. / Imatge cedida

Clara Julià

Clara Julià

Una baralla en una festa major que va generar tensió i l'apunyalament amb motivacions racistes que va patir un jove d'Arbúcies, el municipi veí, el setembre de 2022 a Santa Coloma de Farners van generar inquietud entre la població de Sant Hilari Sacalm. Tant és així que des de l'Ajuntament es van oferir a la Generalitat per liderar una prova pilot per fer un nou pla de ciutadania. Es tracta d'un instrument per marcar els eixos de comunicació dins una comunitat i que serveix de base per a definir polítiques públiques. Aquest cop, però, la veu cantant per a elaborar aquest document l'havien de dur els veïns. «La comunitat es va mobilitzar bastant davant el que podia ser un creixement d'ultradreta al territori. El que va crear això és que va mobilitzar la comunitat per fer front a aquesta situació de racisme. Des de l'Ajuntament van contactar amb la Generalitat i es van oferir per fer aquesta prova pilot. I així va ser. Va ser una confluència interessant entre un nou govern amb una regidoria implicada i una comunitat que, tot i que té elements de divisió també en té molts d'unió. Hi ha conflictes, però no són insuperables», explica Érika Zárate, la tècnica de Resilience.Earth, la cooperativa que assessora l'Ajuntament per executar el procés de manera participativa.

«S'ha creat un grup arrel que és el grup motor que aporta i que es comunica amb les persones del poble per garantir que hi hagi participació. Amb ells s'han anat elaborant el que estava comunicant el poble: el que volen, el que li preocupa a la gent, els grups migratoris o tota la diversitat de cultures. El pla de ciutadania serà el projecte de convivència de com conviure bé a Sant Hilari. Al llarg del procés surten ganes de conviure, però és cert que hi ha pors, diferències, perjudicis i això és el que aquesta coproducció vol trobar la manera d'avançar i de superar», explica la regidora de Ciutadania de Sant Hilari, Tònia Canudas.

El pla s'articula en quatre eixos (articulació, reconciliació, capacitació i amplificació), tot plegat amb l'objectiu de cultivar una cultura local inclusiva que permeti desenvolupar identitats plurals, sanar el passat, reconciliar el present i regenerar el futur per tal de liderar un canvi territorial. Fins ara l'equip s'ha reunit amb el grup arrel i amb col·lectius concrets, tot i que també es faran trobades obertes al municipi. «Per a fer el procés primer hi ha una diagnosi de la situació, després es fa la coproducció i en acabat la validació. El 15 de desembre presentarem el que hem treballat i la gent ho haurà de validar. Per ara estic sorpresa perquè la gent és molt potent. Tenim més de 200 propostes concretes que ara hem d'encabir en aquests quatre eixos», exposa Zárate. La tècnica afegeix que el pla busca una validació tècnica però també política i ciutadana.

L'objectiu és finalitzar el procés al desembre. Abans, però, aquest dissabte a les 10.30 hores a la Sala Noble han convocat una trobada oberta per recollir inquietuds de veïns i curiosos.

Subscriu-te per seguir llegint