L'ACA actuarà per millorar la qualitat de l'aigua per restaurar l'estany de Sils

El projecte resoldrà la situació actual d'escassa aportació a través dels aiguamolls dels quals s'alimenta

S'ha posat a licitació els treballs amb un pressupost d'1,3 milions d'euros

Una vista panoràmica dels estany de Sils.

Una vista panoràmica dels estany de Sils. / ACA

Redacció

L'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) executarà les obres per millorar l'aportació d'aigua i la restauració de l'estany de Sils que actualment, sobretot en períodes de sequera, s'alimenta a través dels aiguamolls que es va construir el 2006 que actualment és insuficient.

Es portaran a terme diverses mesures com la millora del sistema de llacunes que aporta aigua de millor qualitat des de la depuradora de Sils-Vidres i la connexió amb la séquia de Sils.

Els treballs s'han posat a licitació amb un pressupost d'uns 1,3 milions d'euros. Part de les aportacions provenen dels fons europeus Next Generation.

El projecte pretén millorar l'aportació d'aigua a l'estany i condicionar-lo hidromorfològicament per a millorar el seu estat i preservar aquesta massa d'aigua.

Els aiguamolls dels quals s'alimenta l'estany actuen com a filtre verd, tractament terciari, de la depuradora que està situada a l'est de l'estany. Però el tractament terciari, segons ha informat l'ACA, darrerament s'havia deteriorat treballant de manera irregular. Això ha fet que l'aportació d'aigua a l'estany hagi estat escassa i puntual.

Amb els treballs es vol millorar el funcionament hídric de l'estany "gestionant l'aigua d'escorrentia que de manera natural drena cap a l'estany en períodes de pluja i la seva sortida cap a la séquia de Sils a través d'una comporta basculant".

Aigua de qualitat i constant

El projecte preveu dur a terme diverses actuacions de millora hidromofològica i aportació d'aigua amb qualitat suficient per a garantir una aportació constant d'aigua des del terciari de la depuradora de Sils-Vidreres, a través de la recuperació dels aiguamolls que formen el terciari existent, i fer-los funcionar a règim constant. Aquesta mesura permetrà que, mitjançant un nou filtre verd, s'aconsegueixi aportar 1.250 m³/s.

L'aportació d'aigua depurada es complementarà, en cas de necessitat, "de la captació directa de la séquia de Sils, on es rep l'aigua tractada a les depuradores de Sils-Vidreres i Caldes de Malavella, i que preveu una aportació de fins a 1.250 m³/s".

Aquestes dues solucions s'anirien alternant, amb l'objectiu de garantir la qualitat, han informat. També es milloraran les comportes, fet que permetrà una millor gestió de l'aigua de l'estany.

Espai natural protegit

L'estany de Sils conforma un espai natural protegit, format per una diversitat d'hàbitats lligats a l'aigua (llacuna, prats inundables i dalladors, espais fluvials) gestionat amb la implicació de la població local per garantir la conservació de la seva biodiversitat de forma compatible amb l'ús públic (lúdic i educatiu) i amb la protecció davant el risc d'inundacions.

L'àmbit de gestió coincideix amb l'establert en el conveni de custòdia fluvial subscrit l'any 2018 per l'Agència Catalana de l'Aigua, la Fundació Emys, la Fundació Catalunya La Pedrera i l'Ajuntament de Sils.

Aquest àmbit inclou la llacuna permanent de Sils, els terrenys inundables circumdants (45 hectàrees) i 7 quilòmetres de cursos fluvials (Séquia de Sils i riera de Santa Maria). Una gran part dels terrenys circumdants són els prats de dall, prats humit seminatural de gran interès per la biodiversitat associada, situats a la dreta de la Séquia de Sils. En aquests prats hi domina el canyís, espècie que no deixa desenvolupar la vegetació pròpia perquè presumiblement els prats queden inundats massa sovint i afavoreix aquesta espècie en contra de la pròpia de la zona. El projecte també inclou actuacions per afavorir un millor drenatge dels prats de dall, complementant altres actuacions ja executades en l'àmbit del programa d'acció del conveni de custòdia fluvial.