La nova dessalinitzadora de Blanes no té garantida la potència elèctrica que necessita

L’hauria pogut aportar el ramal de la MAT de la Selva, rebutjada pel territori i la tramitació del qual es va suspendre el 2022

Interior de la dessalitnitzadora de la Tordera, a Blanes.

Interior de la dessalitnitzadora de la Tordera, a Blanes. / David Aparicio

DdG

L’ampliació de la dessalinitzadora de la Tordera, situada a Blanes, té un problema important per resoldre. Més enllà dels tràmits administratius pendents i de les obres -el govern calcula que podria està operativa l’any 2028 després d’una inversió de 287 milions d’euros-, a hores d’ara aquesta infraestructura no podria funcionar perquè no arriba potència elèctrica suficient a la zona. Segons avançava ahir La Vanguardia, perquè l’ampliació de la dessalinitzadora pugui funcionar cal una potència de 60 MW i una infraestructura elèctrica que no existeix. Una possibilitat seria reactivar el ramal de la MAT a la Selva, tot i que tant el govern català, com ajuntaments i Diputació rebutgen aquesta infraestructura. De fet, l’any 2022, en el marc de la negociació dels pressupostos entre PSOE i ERC es va tancar un acord perquè el govern espanyol suspengués la tramitació del polèmic ramal de la MAT i la subestació dels 400 kV i s’estudiessin alternatives al projecte. De moment, no se n’ha fet cap de pública.

El col·lectiu Renovem-nos -format per científics, activistes i professionals de diferents sectors- apuntava ahir a través de la xarxa X que la dessalinitzadora, com totes les infrastructures que es facin de nou, «haurien de projectar-se amb emissions zero: És a dir, que haurien de tenir garantit l’equivalent al seu consum amb energia renovable». Segons la seva opinió, en el cas de Blanes els 60 MW necessaris es podrien obtenir amb parcs solars que ocuparien unes 100 hectàrees. «És una quantitat considerable però permetrien fer aigua en horari solar tot l’any sense emissions, ni despesa energètica», van apuntar.

La dessalinitzadora de la Tordera es va inaugurar el 2002 i tenia dos objectius: per una banda, evitar la sobreexplotació de l’aqüífer de la Tordera i, per l’altra, garantir el subministrament a diferents municipis del Maresme nord i del sud de la Selva.

Actualment, amb el context de sequera actual, porta prop d’un any funcionant al 100% de la seva capacitat:mensualment, tracta entre 1,6 i 1,7 hectòmetres cúbics d’aigua.