Així és l’espai de Vilobí d’Onyar amb tots els serveis que necessiten les persones de més de 65 anys

El SAIAR Vall d’Onyar, que va obrir les portes fa uns mesos, ofereix diferents activitats i serveis a la població major de 65 anys

El SAIAR Vall d'Onyar ofereix activitats per mantenir un envelliment actiu

El SAIAR Vall d'Onyar ofereix activitats per mantenir un envelliment actiu / Cedida

Jaume Puig

L’envelliment actiu és un dels grans reptes de la societat catalana actual. L’any 2023, segons les dades de l’Institut d’Estadística de Catalunya (IDESCAT), la població major de 65 anys suposava ja el 19,3 % dels 8 milions d’habitants presents al territori. Una xifra que ha crescut nou punts des de l’any 1987 i que, segons les previsions dels principals organismes internacionals, ho seguirà fent en els pròxims anys. L’any 2050, si la dinàmica no canvia, la població més gran de 65 anys suposarà el 31,4% de la població.

Així doncs, l’envelliment de la població posa sobre la taula la necessitat d’impulsar polítiques per dignificar la vida dels més grans i oferir serveis que promoguin l’envelliment actiu. L’alimentació, l’esport, la salut, la participació o el foment d’espais de relació social són elements fonamentals per assegurar una vellesa digna i mantenir l’activitat de la gent gran.

Amb aquest objectiu, l’Ajuntament de Vilobí d’Onyar va posar en marxa durant l’any 2023 el Servei d’Atenció Integral en l’Àmbit Rural (SAIAR) Vall d’Onyar, un espai pensat per oferir l’atenció i tots els serveis necessaris a les persones majors de 65 anys dels pobles de Vilobí, Salitja i Sant Dalmai.

El SAIAR Vall d'Onyar disposa de 20 places subvencionades

El SAIAR Vall d'Onyar disposa de 20 places subvencionades / Cedida

Aquest equipament municipal, gestionat per Sumar Serveis Públics d’Acció Social de Catalunya, és un centre de dia que disposa de 20 places públiques subvencionades per la Generalitat per a persones majors de 65 anys i amb un reconegut grau de dependència, però, a més, també disposa de places privades.

Quins serveis ofereix el SAIAR Vall d’Onyar?

L’equipament del municipi gironí ofereix diferents serveis com el menjador, a més de diferents activitats individuals i grupals pensades per estimular les capacitats físiques i cognitives de les persones usuàries. A part d’aquestes activitats, l’equipament també organitza diferents tallers per a persones de més de 65 anys del municipi que no són candidates a fer-hi estada, però que volen estar actives per mantenir la seva autonomia. Tot això amb l’objectiu de promoure l’envelliment actiu.

 El SAIAR Vall d’Onyar té en compte les preferències, desitjos i el projecte de vida de les persones que fan us de l’equipament per tal d’oferir un servei personalitzat. L’equipament municipal obre de dilluns a divendres de 9 a 19 h.

Un dels espais del SAIAR Vall d'Onyar

Un dels espais del SAIAR Vall d'Onyar / Cedida

Per tal d’ajustar-se a les necessitats de cada cas, s’ofereixen diferents opcions d’estada. Pel que fa a les 20 places subvencionades hi ha opció de 8 hores durant cinc dies a la setmana amb dinar inclòs per 185 € cada mes, o mitja jornada sense dinar els cinc dies a 95 € mensuals. L’opció privada de 4 hores i cinc dies a la setmana sense dinar per 160 € mensuals i també hi ha una estada esporàdica per 25 € el dia.

Fisioteràpia i podologia al SAIAR Vall d’Onyar

Més enllà de les activitats programades i diàries del SAIAR Vall d’Onyar, també hi ha serveis complementaris i addicionals com els de fisioteràpia (cada dimecres al matí) i podologia (els matins del tercer dijous de cada mes), que requereixen de reserva prèvia trucant al 972 634 312 i tenen una tarifa de 20 € per cada sessió. També hi ha opció de menjador fixe per 135 € al mes (fora de la tarifa d’estada complerta) i de dinar esporàdic per 7 € al dia.

Més informació

Direcció: C/ Empordà, 5, 17185, Vilobí d’Onyar

Correu electrònic:csvilobi@sumaracciosocial.cat

Telèfon: 747757199 – 972 634 312