La llei del Menor continua desemparant a les víctimes i a les seves famílies

Sandra Palo, un cas que encara molts recordaran, 20 anys del tràgic final de la jove

Sandra Palo

Sandra Palo / Twitter

Cristina Clopés

Cristina Clopés

El passat 17 de maig van passar 20 anys de la mort de Sandra Palo, un fet que va commocionar a tots els espanyols.

El cas de Sandra Palo

La jove amb només 22 anys va ser violada, torturada, atropellada i cremada mentre estava en vida. Sandra venia de les festes de Sant Isidre, juntament amb un amic i mentre esperaven que l'autobús els recollís, un cotxe amb quatre joves va parar al costat i els va segrestar. Els joves agressors tenien entre 14 i 18 anys, però la llei dels menors els emparava i no se'ls va poder imputar o jutjar com a adults, només a 'el Malaguita' de 18 anys.

L'amic de Sandra Palo va ser obligat a sortir del cotxe i els quatre joves van emportar-se a Sandra a un descampat de Leganés i la van violar de forma repetida i després, van decidir matar-la i passar-li amb el cotxe per sobre unes 15 vegades per tal de quedar-se segurs de la seva mort i silenci. Tot i això, Sandra continuava viva i van decidir tirar-li benzina per sobre i cremar-la en vida. Unes hores més tard, del mateix 17 de maig de 2023, un camioner va trobar el seu cadàver a la cuneta. 

El mes següent, els quatre implicats van ser arrestats. Els dos menors de 17 anys van ser condemnats a vuit anys d'internament i cinc de llibertat vigilada, el de 14 anys, va ser condemnat a 4 anys d'internament i tres de llibertat vigilada i, el major d'edat, va ser condemnat a 64 anys de presó.

Els tres menors acusats, actualment, estan en llibertat, dos d'ells des del 2012 i el més petit des del 2010, tots ells, encara delinqueixen. En cinc anys, 'el Malaguita' estarà en llibertat. 

El Jutjat de Menors i la normativa vigent

S'ocupen dels casos que van entre els 12 i els 16 anys, però establint els 18 anys com a majoria d'edat.

La mare de Sandra Palo reclamant justícia

La mare de Sandra Palo reclamant justícia

La llei de responsabilitat penal del menor contempla la responsabilitat dels joves infractors i les seves conseqüències aniran enfocades cap a la reeducació. Es pot començar a demanar responsabilitat penal a partir dels 14 anys. Se centren en la reinserció i no poden ser condemnes repressives. Això segons la llei orgànica 5/200 i amb els fonaments jurídics 36/1991 i 60/1995.

Així doncs, la llei orgànica 5/2000, de 12 de gener, reguladora de la responsabilitat penal dels menors només exigirà responsabilitat als majors de 14 anys i menors de 18 per fets tipificats com a delictes o faltes en el Codi Penal o les lleis penals especials. Aquesta llei també s'aplicarà a majors de 18 anys fins als 21, segons l'article 4 de la llei.

Les mesures que poden ser imposades als menors són internament terapèutic, tractament ambulatori, internament amb diversos tipus de règims, llibertat vigilada, prohibició d'aproximació a la víctima, familiars..., conviure amb una família, grup educatiu..., serveis a la comunitat, privació de permís de conduir o inhabilitació absoluta.

Segons l'article 19 del Codi Penal, els menors de 18 anys no són responsables criminalment, tot i que, quan es cometi un delicte en pot ser responsable d'acord amb el que disposa la llei que regula la responsabilitat penal del menor. La minoria d'edat penal és una causa d'inimputabilitat.

Tot i el Codi Penal i la llei que el regula, segons el delicte, hi ha una certa varietat i flexibilitat dins la normativa. La llei, avui dia, encara no és prou dura per a casos tan greus com el de Sandra Palo. La mare de Sandra continua lluitant perquè la llei de Menors es modifiqui i paguin amb les conseqüències dels seus actes i crims. Més de 20 anys de lluita on se sumen moltes desgràcies d'altres persones indefenses i, criminals menors d'edat protegits per la llei que els empara.