Mig centenar de tractors i unes 300 persones entre arrossaires, pagesos, propietaris agrícoles i alcaldes del Baix Ter es van aplegar ahir a Fontanilles per protestar contra els termes i els límits fixats per l'avantprojecte del Parc Natural del Montgrí, Medes i Baix Ter.

Amb el lema "Parc Natural, així no!", els assistents a la concentració van demanar que la platja de Pals i la plana agrícola del Baix Ter s'excloguin del futur parc "ja que la normativa proposada és molt restrictiva per al desenvolupament de l'activitat turística i de conreu". Per tal de conscienciar els conductors i la ciutadania, es van repartir pamflets, saquets d'arròs i pomes a les rotondes de Pals i Torroella de Montgrí, a la C-31.

"Bàsicament estem aquí per reivindicar que la nostra activitat agrària no necessita estar inclosa de cap de les maneres dins un àmbit de protecció mediambiental com és un parc natural", va dir el president de l'Àrea de Defensa Vegetal (ADV) de l'Arròs de Pals, Josep Pericay. "Nosaltres ja tenim les nostres pròpies regulacions, directives comunitàries i ajudes agroambientals", va enumerar Pericay, qui va recordar que estan en un pla de desenvolupament rural 2007-2013, "que conjunta perfectament l'agricultura amb el respecte mediambiental".

"No hi ha cap necessitat ni justificació per incloure la plana agrícola dintre el parc natural ja que existeixen fins a onze plans d'ordenació que eviten qualsevol tipus d'especulació", va afegir el president de l'ADV Arròs de Pals, que recorda que els camps d'arrossars representen el 30% de total la superfície terrestre del futur parc. "Hem de fer memòria i fer veure que aquest espai mediambiental l'hem fet els agricultors al llarg dels anys i que no es poden decidir els límits d'un parc natural sobre plànol i sense consulta", va reiterar Pericay.

"No hem vist encara ni el pla de gestió del parc, ni cap xarxa d'infraestructures, de desguassos o de camins de servei", va lamentar el president de l'ADV Arròs de Pals. "Com tampoc hi ha cap pla de lluita contra la fauna invasora del nostre conreu com el cranc americà, la garsa i, a més, estem exclosos de la participació a l'òrgan rector del parc", va continuar Pericay. "Per tant, estem despullats i sense veu dintre aquest parc", va puntualitzar. Una opinió que també comparteix el president de la comunitat de regants de Pals, Albert Grassot.

Crítica a la Generalitat

"El fet que incloguin tota la zona de regadiu dintre el projecte de parc natural no ens beneficiarà en res", va afirmar Grassot. "No hi ha cap dotació d'aigua fixada ni garantida, ni uns plans de neteja ni de desguassos dels canals definida", va comentar el president de la comunitat de regants de Pals i representants dels regants del Baix Ter. "Diríem que hi veiem més inconvenients que avantatges i preferiríem, doncs, que tota aquesta zona quedés exclosa del parc natural", va assenyalar Grassot, qui va lamentar que des de Medi Ambient no s'escolti la seva veu i encara es plantegin ampliar més el futur parc. "Sincerament, creiem que s'han tancat en banda i no volen escoltar les nostres peticions", va criticar el president de la comunitat de regants de Pals. "Però tota la gent del sector primari del Baix Ter, la immensa majoria de pagesos i propietaris, no veu clar aquest projecte de parc natural i no pararà fins que el Departament de Medi Ambient ens faci cas", va avisar Grassot.

Per la seva banda, el coordinador nacional d'Unió de Pagesos (UP), Joan Caball, va assenyalar que "per la part nord, a la zona de l'Escala, hi ha unes 800 hectàrees agrícoles incloses al parc natural i per la part de Pals, 800 més de zona arrossaire afectada".

El sindicat va reclamar que aquestes hectàrees agrícoles quedin protegides però com a espai agrari, no com a parc natural, ja que es tracta d'una zona productiva i de cultiu de gran valor en la qual es desenvolupa una activitat econòmica.

Segons UP, l'avantprojecte del parc "no té en compte" la funció productiva i agrària, sinó que "només el té en consideració" des del punt de vista mediambiental. El sindicat vol que, a la zona del Montgrí i els aiguamolls del Baix Empordà, el Departament de Medi Ambient i Habitatge diferenciï clarament la plana agrícola del Baix Ter de la part que ara és zona PEIN. "Demanem a la Generalitat que el parc s'adapti a la realitat actual, en la qual ja estan diferenciades aquestes dues zones clarament, ja que els animals i les aus no entenen de límits ni ratlles", va afirmar Caball.

El sindicalista també va explicar que el sector reclama una legislació pròpia d'espais agraris que garanteixi la protecció dels espais d'especial interès agrícola de la zona.

les protestes que es van fer a fontanilles.Unió de Pagesos va convocar pagesos i propietaris agrícoles en una protesta a la C-31, a Fontanilles. S'oposen als límits del parc.Van donar pomes i arròs.