"El projecte de traçat del nou enllaç Sant Gregori de l'AP-7 va ser sotmès al procediment d'informació pública i s'estan estudiant les al·legacions rebudes". Aquesta és la resposta que el Govern de l'Estat ha donat al diputat gironí de CiU Jordi Xuclà després que aquest preguntés pel projecte d'ampliació de l'autopista, els nous accessos que s'obriran i el projecte concret del nou enllaç de Sant Gregori. Així doncs, el projecte està encallat al Ministeri de Foment des de fa vuit mesos, ja que l'enllaç de Sant Gregori es va posar a exposició pública a principis de febrer per 30 dies hàbils, de manera que el període per a la presentació d'al·legacions va acabar a finals de març. Des de llavors, s'han estat estudiant les al·legacions i de moment el projecte no ha avançat.

Aquest retard se suma a la resta de problemes que està patint l'ampliació d'aquesta autopista, després que l'empresa adjudicatària, Fomento de Construcciones y Contratas (FCC), renunciés a l'agost a la construcció del tercer carril entre Maçanet i Fornells argumentant motius econòmics.

Després d'això, l'adjudicació va passar a mans d'una Unió Temporal d'Empreses (UTE) que està formada per Rubau Tarrés i Corsam Covian S.A., que preveia iniciar els treballs el passat mes de setembre, de manera que no s'incomplissin els terminis previstos per Acesa, que preveia acabar aquest tram de l'obra l'any 2010. Des de llavors, però, aquests treballs han avançat molt poc.

En la mateixa resposta al diputat gironí, l'Estat reitera que els nous enllaços previstos són els que ja es van anunciar el passat mes de gener: Fornells de la Selva, Vilademuls i Sant Gregori. Aquest va ser l'anunci que va fer Acesa i que va significar un canvi de Medinyà a Vilademuls i una variació en la ubicació del de Sant Gregori, que no va agradar gaire al municipi. Pel que fa als peatges previstos, l'Estat anuncia que són els necessaris previstos per al sistema de peatge tancat, la qual cosa vol dir els actuals més el nou de Sant Gregori.

Davant d'aquestes dades, Xuclà lamenta la "lentitud" de l'Estat per tirar endavant l'accés de Sant Gregori, que donarà servei al centre de Girona "i del qual es parla des de fa decennis".

En aquest sentit, considera una "molt mala notícia que tot just es trobi en procés d'estudi de les al·legacions", ja que es tracta d'una "peça clau" perquè els enllaços de Vilademuls i Fornells estaran molt lluny del centre de la ciutat. "La sortida natural del gruix de vehicles serà per Sant Gregori, però amb aquest calendari que portem no es farà fins d'aquí a molt de temps". Així doncs, Xuclà va demanar que es faci la inversió "sobre el ritme de construcció".

Demanar explicacions

El diputat gironí també va lamentar que Foment s'hagués "paralitzat" després que la concessionària es retirés de la construcció del tercer carril, i va anunciar que demanarà explicacions en aquest sentit al Ministeri. "Volem saber quines mesures pensen adoptar i el motiu pel qual s'han retirat", va assenyalar.