Professor d'Història Contemporània a la Universitat Rovira i Virgili, Joan M. Thomas va pronunciar a Olot la conferència "La Falange a Catalunya", tema que ja tractava en el seu darrer llibre.

Falangisme a Catalunya? Però si segons se'ns explica sembla que aquí tothom ha sigut sempre d'esquerres i nacionalista!...

Per això el vaig estudiar a la meva tesi doctoral. Sí, va haver-n'hi, amb 100.000 afiliats entre homes i dones, el 1940. No hem de creure que tot va ser blanc o negre.

Hi ha hagut mai en la història banderes victorioses que desfilin al ritme alegre de la pau?

Malauradament sí, i també al nostre país: el 1939.

Quins van ser els falangistes catalans més coneguts?

Carlos Trías Bertrán, Roberto Bassa Figa, José Ribas Seva, José María Fontana Tarrats, Luys Santa Marina... I després de la guerra també Calviño, Samaranch i d'altres.

El Ridruejo falangista va ser amic de Pla. Se'l pot considerar a aquest, si no falangista, sí almenys simpatitzant?

No crec en absolut que fos feixista, però sí partidari de l'ordre i la propietat, dels valors tradicionals en general.

Per què tanta gent confon franquisme i falangisme?

Franco i Serrano Suñer van controlar una Falange originària i sense caps per crear el partit únic del règim. Molt pocs falangistes s'hi mostraren en desacord i a partir d'aleshores FET y de las JONS fou el més fidelíssim suport de Franco.

El franquisme no era massa beat i carca, pel falangisme?

El falangisme era un feixisme i com a tal amb aspectes més moderns i laics que l'autoritarisme conservador que va ser el règim de Franco... amb el suport d'uns falangistes que remugaven sotto vocce però de fet ho acceptaven tot.

Curiosament, Falange es declarava anticapitalista.

Els feixismes es deien anticapitalistes i partidaris d' una revolució, per tant no eren només partits autoritaris conservadors. José Antonio parlava de nacionalitzar la banca! Estaven contra el capitalisme especulatiu, però una cosa era el programa i l'altra la realitat de submissió a Franco.

La mort de Primo de Rivera va perjudicar o va beneficiar el franquisme?

És un tema etern de debat. Si José Antonio no hagués acceptat la submissió de Falange a Franco l'haurien fet exiliar, amb l'amenaça de consell de guerra.

José Antonio i Ridruejo van emplaçar els assistents a un míting a penjar-los si no complien les promeses que els estaven fent. Quedaria algun polític en actiu, avui?

No, cap.

Algun moviment actual li recorda el feixisme?

El feixisme va ser cosa d'una època. Sempre queden nostàlgics del feixisme, del falangisme i del nazisme, però la nova extrema dreta que avança no és la feixista antiga sinó una altra de més moderna, amb termes xenòfobs.

Què queda a Catalunya del falangisme?

El record negatiu de bona part de la població però també el positiu d'una altra, que va ser franquista.