La ministra de Sanitat i Política Social, Trinidad Jiménez, va confirmar ahir al vespre l'existència d'un sol afectat a l'Estat espanyol pel virus de la grip porcina a Albacete, i de 26 casos més de persones sota sospita d'estar infectades. D'aquests, deu són a Catalunya (entre ells els dos gironins ingressats a l'hospital Josep Trueta i al de Campdevànol), quatre a Madrid, dos a Andalusia i dos a les Balears. També hi ha una persona sota sospita a cadascuna de les següents comunitats: Aragó, Astúries, Castella-la Manxa, la Comunitat Valenciana, Galícia, Múrcia, el País Basc i La Rioja. El cas confirmat, el primer d'Europa, és el d'un jove d'Albacete ingressat a l'hospital d'Almansa, que fa pocs dies va tornar de Mèxic, com la resta de persones sota sospita, algunes de les quals havien viatjat juntes i que, va dir la ministra, estan estables i responen bé al tractament. Tot plegat, mentre l'OMS anunciava ahir que és possible que s'elevi el nivell d'alerta per pandèmia al 4 o al 5 (el màxim és 6), baixava la cotització en borsa de companyies aèries i hoteleres i el sector porcí mostrava la seva preocupació pels efectes que les últimes notícies poden tenir en el consum de carn de porc, que malgrat tot no suposa cap risc.

Enmig d'un ball de xifres, el Departament de Salut va informar ahir al vespre que, en el cas de Catalunya, hi ha deu casos sota sospita i "alguns més" en estudi per determinar si poden ser sospitosos. Algunes fonts apuntaven ahir a la tarda a 23 persones en estudi, i d'altres a 16. Els afectats són, segons Salut, sis homes i quatre dones amb edats compreses entre els 21 i 32 anys, dels quals cinc estan ingressats a l'hospital Clínic de Barcelona, un al Sant Pau de la capital catalana, un al Josep Trueta de Girona, un a l'hospital de Campdevànol (Ripollès), un altre a l'hospital de Granollers (Vallès Oriental) i un altre a la clínica Plató de Barcelona.

Per la seva banda, el portaveu de l'OMS, Gregory Hartl, va afirmar ahir que l'ens podria elevar el nivell d'alerta per pandèmia del 3 al 4 o el 5 atès que el brot de grip porcina sembla no remetre. El pas a la fase 4 significaria que l'OMS creu que el virus podria transmetre's de persona a persona i provocar grans brots. L'índex va de l'1 al 6, i és aquest últim nivell el de transmissió eficient i sostinguda entre humans. En el cas que es passés al nivell 5 voldria dir que l'OMS considera que la malaltia ja s'està propagant significativament entre humans. Des d'aleshores, l'alerta per pandèmia no s'ha elevat. D'altra banda, un altre portaveu de l'Organització Mundial de la Salut va anunciar que ja s'ha començat a treballar en una vacuna contra la grip porcina, que està causant estralls principalment a Mèxic.

Caigudes a la borsa

Les informacions entorn del brot de grip porcina a Mèxic també han tingut efectes econòmics. La cotització d'Iberia, així com la de les principals línies aèries europees i les de les cadenes hoteleres amb establiments al Carib, van patir ahir importants caigudes a la borsa, en considerar els inversors que en les properes setmanes pot caure la demanda de vols i viatges cap a al país en el cas que l'epidèmia s'estengui i s'allargui. Els títols d'Iberia, aerolínia que té quatre vols diaris amb la Ciutat de Mèxic, van caure un 6,58%, i la cadena hotelera Sol Melià va caure un 12,83%.

Malgrat tot, l'Associació Catalana d'Agències de Viatges (ACAV) va indicar ahir que no té constància d'anul·lacions de viatges per part de persones que tenien previst visitar els pròxims dies o setmanes aquest país. El que sí que han notat, però, és que s'han d'atendre moltes trucades de persones que tenen concertat el seu viatge per més endavant i que s'interessen per saber si ho podran fer i com.

Preocupació al sector porcí

A Catalunya, diversos representants del sector porcí es van començar a mostrar ahir preocupats davant una possible caiguda de vendes de porc per l'alarma social que està generant la grip porcina a mesura que avancen les hores i es van difonent els possibles casos de persones afectades a l'Estat espanyol i al conjunt del planeta. Malgrat tot, des de totes les administracions s'ha recalcat que que la infecció es transmet per via respiratòria, de manera que es pot menjar amb tota tranquil·litat qualsevol tipus d'aliment que contingui porc o derivats d'aquest.

mascaretes a l'hospital i a l'aeroportUna professional de l'hospital d'Almansa, on hi ha ingressat l'únic jove a qui fins ara s'ha confirmat la infecció.Una noia procedent de Mèxic amb la mascareta, a l'arribada a Barajas. Un membre de la tripulació d'un avió arribat des de Mèxic, a Barajas.