La informació sobre la malaltia arriba ara als vols procedents dels Estats Units, Canadà, Israel o França, segons han explicat a l'ACN fonts aeroportuàries. Els passatgers d'aquests països han d'omplir durant el vol els formularis del Ministeri de Sanitat. Viatgers com Marcela, mexicana, que ha arribat aquest dimarts des de la capital asteca. 'A Europa estan més escandalitzats per la grip porcina que al meu país', ha dit a l'ACN la turista mexicana. A la farmàcia de l'aeroport han arribat 250 noves màscares. Ja se n'han venut unes 60.

Un espectacular control dels Mossos d'Esquadra ubicat a l'entrada del principal aparcament de l'Aeroport del Prat donava aquest matí la benvinguda als visitants de les instal·lacions. A les terminals, la normalitat presideix l'activitat aeroportuària. La tranquil·litat que es respira aquest dimarts, però, és relativa, ja que molts passatgers tenen certs temors davant la possibilitat d'un hipotètic contagi de grip porcina, l'amenaça que s'estén arreu del planeta.

La farmàcia de l'aeroport ven 50 màscares en tres hores

Per aquests motius, l'única farmàcia de les instal·lacions, la Torreguitart-Guerrero-Palli, situada a la terminal B, havia despatxat a mig matí més de 50 unitats de màscares de nas i boca. Després d'haver exhaurit les existències aquest dilluns, n'han arribat unes 250 unitats més. Així ho ha confirmat un dels seus responsables, Sergi, en declaracions a l'ACN: 'Els majoristes ens han dut cinc caixes de 50 unitats cadascuna. D'un total de 250 mascaretes, hem venut unes 50. Normalment les compren els asiàtics, però aquest matí les adquireixen, fonamentalment, passatgers que viatgen a Mèxic'.

Marcela, de 23 anys, que ha aterrat al Prat per visitar la Feria de Abril sevillana, ha explicat que a l'aeroport internacional de Mèxic DF 'tothom porta màscara, fonamentalment per no ser contagiat pels altres. L'ambient és realment tens, com també ho és un cop a l'avió, on et veus obligada a omplir un formulari si vols que els responsables de Sanitat et deixin sortir'. 'A Europa, a aquest costat del món, estan més escandalitzats per la grip porcina que al meu país', ha afegit la turista mexicana. 'He sentit que el govern mexicà va ocultar el focus de grip porcina perquè Obama visitava el país', ha indicat la jove. 'Sovint els governs menteixen a tot arreu', ha afegit.

Marcela ha assegurat que 'a nivell personal' no té cap mena de por perquè no coneix 'ningú que estigui afectat' i, per tant, no ha estat exposada a la malaltia. La passatgera, no obstant, ha relatat que a la seva ciutat, Mèxic DF, existeix certa tensió. Els bars, restaurants, bars musicals i discoteques segueixen tancats. 'No es pot sortir de nit a fer copes, i la gent prefereix reunir-se a dinar a les cases particulars', ha apuntat. Pel que fa als carrers i infraestructures, 'gairebé tothom porta mascareta'.

Augment de la seguretat

L'Aeroport del Prat ha augmentat els controls de seguretat davant la crisi, reforçant els equips sanitaris que atendrien els possibles casos de viatgers amb símptomes de grip aviar. 'Ens han demanat on estarem els propers deu dies, i ens han fet moltes preguntes', ha dit Marcela amb cara de cansament després d'un llarg viatge.

Milagros Elvira, veïna de Badalona (Barcelonès), procedent de Mèxic, on ha fet un viatge de plaer, ha explicat a l'ACN que a l'avió 'ens han dit que no podíem baixar' fins que els responsables de Sanitat no els haguessin lliurat el pertinent formulari. Segons el relat de la passatgera, les hostesses del seu vol duien majoritàriament mascaretes de boca i nas així com guants.