El nombre de morts a Mèxic causades suposadament per la grip porcina va augmentar ahir a 149, encara que només 20 estan confirmades, mentre les autoritats van admetre que hi ha casos sospitosos en cadascun dels 32 estats mexicans, fet que ha generat alarma a tot el país. Fins ara es creia que el primer cas s'havia registrat el 13 d'abril a l'estat del sud d'Oaxaca, però ahir el ministre de Salut, José Ángel Córdova, va assenyalar que un nen va emmalaltir amb els mateixos símptomes el 2 d'abril a Veracruz, a Golf de Mèxic, encara que pel que sembla es va salvar.

El ministre va actualitzar ahir la xifra de morts a 149, que poques hores abans era de 103, encara que va aclarir que d'aquests només 20 han estat confirmats amb exàmens virològics. S'han efectuat 2.373 estudis de laboratori, en els quals s'han detectat 172 casos del virus A/H1N1. En total, 1.995 persones han estat ingressades, 776 romanen hospitalitzades i 1.070 han estat donades d'alta, és a dir, un 53,3 per cent. L'índex de mortalitat s'acosta al 7 per cent.

L'estat d'emergència es va declarar dijous passat quan les autoritats van anunciar la suspensió de classes a la capital mexicana i el veí Estat de Mèxic. Segons Córdova, hi ha hagut morts sospitoses en deu estats, però hi ha casos probables en tot el territori mexicà. "Encara que els casos no estan confirmats, la Seguretat Social té casos sospitosos a tot el país", va insistir.

L'Executiu mexicà sosté, no obstant això, que no s'ha produït "un brot especial en les últimes hores en algun lloc en particular". Consultat sobre la durada del brot, Córdova va explicar que "és un virus diferent, llavors és difícil. Com ho podem saber?". "Fins que no tinguem una reducció consistent", amb un descens durant diversos dies o una setmana, "no podrem dir que estem ja davant la desaparició d'un problema", va afegir.

El ministre va anunciar la suspensió de les classes a tot el país, una mesura que fins ara només afectava la capital mexicana, l'Estat de Mèxic i Saint Louis Potosi, estat del centre-nord mexicà. A més, va admetre que el Govern es planteja paralitzar les activitats laborals si fos necessari, encara que "evidentment cal sospesar sempre el cost-benefici", va afegir.

Ciutat de Mèxic va presentar ahir un aspecte inèdit, molt diferent al de qualsevol dilluns de ?l'any, perquè molts treballadors no van anar a la feina molts establiments comercials van romandre tancats.

Per la seva banda, el Congrés dels EUA va anunciar que celebrarà sessions d'urgència sobre el creixent nombre de casos de grip porcina detectats al país, on en només un dia la incidència d'aquesta malaltia es va duplicar i va arribar als 40 casos, 20 dels quals a Nova York.

D'aquesta manera s'intentaran aclarir els temors dels ciutadans i comprovar que totes les agències del Govern estan coordinades i preparades per respondre de la manera més eficaç possible, va assenyalar ahir el president del subcomitè de Salut de la Cambra de Representants, Frank Pallone.

Vint estudiants afectats

Segons les autoritats sanitàries dels EUA, fins ara s'han detectat 40 casos de grip porcina al país, vint entre estudiants d'una Escola Secundària privada de Nova York que fa poc havien estat a Mèxic en viatge de fi de curs. Cap dels casos detectats als Estats Units té la virulència dels de Mèxic i, de moment, no s'ha produït cap mort.

Paral·lelament, dues persones ingressades en un hospital d'Escòcia després de tornar d'un viatge a Mèxic tenen grip porcina, segons va explicar la ministra escocesa de Sanitat, Nicola Sturgeon, en confirmar els dos primers casos de la malaltia al Regne Unit. Els dos afectats escocesos van arribar dimarts passat de Mèxic i van ingressar diumenge a l'hospital de Monklands amb símptomes de grip. La titular escocesa de Sanitat va destacar que els infectats s'estan "recuperant bé".

Finalment, tres dels quatre casos sospitosos a França de grip porcina en persones que van viatjar al sud dels Estats Units o a Mèxic són negatius, va confirmar ahir l'Institut francès de Vigilància Sanitària (INVS). Encara falta per confirmar l'estat d'una dona ingressada a la localitat de Poitiers.