La viròloga Rosa Maria Pintó comença des del principi per parlar del microorganisme que protagonitza l'actualitat internacional. "Els virus són paràsits intracel·lulars, existeixen des que existeix la cèl·lula i utilizen la cèl·lula per reproduir-se", explica. Un d'ells és el virus de la grip, anomenat també de la influença, que és de tipus RNA (també hi ha virus DNA), per la qual cosa té la capacitat de canviar molt sovint, de fer moltes mutacions.

"La majoria de virus de la grip tenen les aus com a reservori, o el que és el mateix, es repliquen dins les aus", detalla l'experta de la Universitat de Barcelona. A partir dels canvis que van experimentant, amb el temps poden acabar afectant els humans. Però, diu Pintó, "és molt difícil que ho facin directament, per això la major part dels virus de la grip humans procedeixen de les aus, i abans d'arribar a poder infectar els humans, han adquirit la capacitat d'infectar els porcs". "Probablement les soques de què ens vacunem cada any i ja considerem humanes han passat pels porcs i han sortit de les aus", afegeix la viròloga.

Als virus de la grip se'ls dóna nom en funció de les proteïnes que els recobreixen. El que afecta els porcs és normalment del subtipus H1N1 (és el cas del que ha infectat els humans en els últims dies), però també n'hi ha d'altres subtipus. L'OMS indica que no és habitual que els virus de la grip que afecten els porcs travessin la barrera entre espècies i causin la malaltia en humans, però recorda que pot passar. I tot apunta que això és el que ha ocorregut, alhora que s'està mirant de confirmar que efectivament té la capacitat de transmetre's de persona a persona, cosa que havia passat en altres ocasions, com a Wisconsin el 1988.

Tot i que un dels brots de què es vacunen els humans és l'H1N1, la vacuna actua contra el virus de la grip humana, diferent de l'H1N1 del porcí. "Si es parla d'una possible pandèmia és perquè aquests dos H1N1 no són idèntics, i els humans no estem immunitzats pel del porc. Podem parlar de possibilitat de pandèmia si el virus pot transmetre's entre humans de manera ràpida, que no implica virulenta", diu Pintó. L'experta apunta que la vacuna administrada aquest hivern podria aportar una certa protecció contra la grip porcina, i afegeix que a l'hemisferi sud, ara a les portes de l'hivern, pot ser més complicat combatre-la, ja que es transmet millor a temperatures baixes.