La prevenció ha pesat en ajuntaments, consells comarcals i Departament d'Ensenyament a l'hora de prendre decisions davant l'onada de fred que castiga Girona i la primera nevada d'aquest hivern, de manera que més d'una vintena de municipis ahir van dedicir tancar els seus centres educatius i molts han fet extensiva la mesura per a avui. Ahir, el tancament va afectar 32 escoles i instituts gironins i 48.829 alumnes de la demarcació, segons dades del Departament d'Ensenyament.

Pel que fa a avui, la Generalitat ha suspès el transport escolar interurbà a la Selva, Alt i Baix Empordà, Gironès i Pla de l'Estany, mantenint els centres oberts però deixant la decisió final als ajuntaments de cada municipi. Per tant, els principals afectats seran els alumnes que s'hagin de desplaçar per anar a classe.

La UdG també va considerar millor suspendre l'activitat acadèmica a partir de les 2 del migdia i avui tampoc farà classe. Al tancament d'escoles, instituts i facultats s'hi van sumar les Escoles esportives de tennis de la Devesa a Girona, el Conservatori de Música i l'Escola Municipal d'Art de la mateixa ciutat o les escoles de Música i de Teatre del Gironès. I també es van suspendre activitats culturals previstes per ahir al vespre com la projecció de "El documental del mes" o un espectacle al Centre Cultural la Mercè.

Setmana blanca inesperada

De manera inesperada, i com si s'hagués mantingut la breu setmana blanca instaurada per l'anterior Conselleria d'Educació, bona part de l'alumnat de la Selva, el Gironès i el Baix Empordà va començar ahir un cap de setmana llarg. En totes tres comarques, els respectius serveis de transport escolar -gestionats pels consells comarcals- van tornar els estudiants a casa al migdia, després del dinar i seguint les directrius del Centre de Coordinació i Emergències de Catalunya.

El Consell comarcal de la Selva -l'àrea més afectada per la nevada de la nit de dimecres a dijous- ahir va avançar al migdia, entre la 1 i les 3, la tornada dels estudiants a casa seva.

L'escola de Breda i l'institut de Sant Hilari Sacalm van ser dels primers a tancar les portes ahir. A Breda, la decisió es va prendre per evitar possibles problemes de mobilitat per la neu; unes dificultats que ja van trobar part dels seus mestres, que al matí ja no van poder accedir al poble.

Pel que fa a la decisió d'anul·lar el transport escolar d'avui, Joan Burjachs va explicar que el Consell va fer cas de "les advertències que s'han fet arribar a l'ens comarcal des de la Generalitat de Catalunya", però va remarcar que "la decisió de suspendre o no les classes als diversos centres educatius de la comarca correspon a l'alcalde de cada una de les poblacions".

Pel que fa al Gironès, cap a les 8 del matí d'ahir el Consell comarcal va acordar suspendre tot el transport escolar a la comarca; així com també les classes de l'Escola de Música del Gironès i de l'Escola de Teatre.

La meteorologia i el record de fa dos anys van manar i no hi va haver temps d'avisar amb antelació, motiu pel qual molts pares van descobrir sobre la marxa que ahir no funcionava el transport escolar que utilitzen els seus fills, tal com va passar a l'àrea d'influència del Gironès perquè la decisió es va prendre a primera hora del matí. Les persones que es van trobar amb aquesta situació van acompanyar els seus fills al col·legi i, a la ciutat de Girona, un parell o tres d'hores després d'haver-se iniciat les classes van rebre un missatge de mòbil informant-los que al migdia havien d'anar a recollir els seus fills. Entre els estudiants més grans, la informació corria a través de la xarxa social d'Internet facebook, canal de comunicació bàsic entre els adolescents.

La decisió final de tancar els centres educatius correspon als alcaldes, com a caps de protecció civil del municipi. Al Gironès, van acordar tancar a Sarrià de Ter, Cassà de la Selva, Sant Gregori, Fornells de la Selva i Vilablareix, a més de Medinyà i Sant Julià de Ramis a partir de mig matí, a l'institut de Llagostera; així com també les escoles privades i concertades de la ciutat de Girona amb tenen transport, Les Alzines, Pare coll, Montessori, Bambini i Sant George School.

Pel que fa a avui, el Comitè Municipal d'Emergències de Girona va decidir mantenir els centres educatius oberts, tot i que a primera hora d'aquest matí tornarà a avaluar la situació.

A la Selva, no es va fer classe a Vilobí d'Onyar, a l'institut de Sant Hilari, a Breda, Tossa de Mar i Arbúcies i demà estaran tancats els centres de Santa Coloma de Farners, Maçanet de la Selva i Hostalric. A Lloret de Mar i Blanes, d'acord amb ajuntament, van oferir serveis mínims amb els docents que sí van poder arribar als seus centres; menys a l'escola Pompeu Fabra, de Lloret, on van tancar perquè no funcionava la calefacció.

A la tarda també es van tancar els centres de Girona, Salt, Castell-Platja d'Aro, Sant Feliu Guíxols, Palamós, Calonge i Torroella de Montgrí. Pel que fa a avui, s'ha de tenir en compte que a Girona hi ha línies de transport provinents d'altres comarques que porten alumnes a centres d'educació especial.